Svetlana Rusu: Programele naționale pentru susținerea categoriilor vulnerabile trebuie să fie și aplicabile la nivel local, nu doar pe hârtie

Pentru a facilita accesul femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale, autoritățile an de an încearcă să adopte noi programe naționale. Incluziunea și diversitatea sunt deziderate care pot fi realizate doar prin implementarea acestor programe. Este una dintre declarațiile făcute de către șefa Direcției politici publice și legislație, Oficiul Avocatului Poporului, Svetlana Rusu în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

Svetlana Rusu a menționat câteva dintre programele naționale îndreptate tocmai către anumite categorii de persoane pentru a le facilita accesul în alegerile locale și în procesele decizionale. „Mă refer acum la adoptarea de către Guvern a unui program național privind asigurarea egalității de gen pentru anii 2023-2027. Sunt niște măsuri ambițioase pe care le asumă Guvernul de a le realiza până în 2027, astfel încât toate femeile și bărbații să dispună de drepturi egale și să fie implicate în aceeași măsură în procesul decizional. La fel a fost adoptat un program național privind asigurarea îmbătrânirii active și sănătoase, iarăși pentru anii 2023-2027. Acest program este țintit către o altă categorie de persoane, este vorba de persoanele vârstnice, care la fel se consideră stigmatizate la o anumită etapă atunci când ajung la o vârstă sau sunt în etate”, spune Svetlana Rusu.

Svetlana Rusu a menționat că un alt program național se află în proces de legiferare. „Se lucrează acum la un nou program de acțiuni pentru integrarea persoanelor cu dizabilități, deci, încă nu este elaborat, dar este la consultări publice și iarăși vom veni cu propuneri și sperăm să se țină cont. Vrem să se întreprindă măsuri țintite către persoanele cu dizabilități, astfel încât să fie eliminate toate barierele pe care aceste persoane le întâmpină”, a continuat ea.

În acest sens, Svetlana Rusu spune că în mod continuu, societatea civilă și Oficiul Avocatului Poporului analizează directivele Uniunii Europene și cadrul legislativ european, astfel încât măsurile luate la nivel național să corespundă și celui european. Cu toate acestea, nu întotdeauna aceste măsuri sunt centrate pe respectarea drepturilor omului și asigurarea accesului egal pentru toate categoriile, inclusiv pentru grupurile vulnerabile.

„Avem unele probleme și acestea țin de implementare. Atât timp cât se pune doar în sarcina autorităților publice locale nu este bine. În mod special, un impediment este legat de partea financiară, nu întotdeauna există bugete suficiente la nivel local. Acțiunile rămân la nivel de implementare insuficientă sau parțială. O altă problemă ar fi că în programele naționale mai găsim mențiuni în partea ce ține de „alocații financiare în limita mijloacelor disponibile a autorităților responsabile” și nu este efectuată o estimare. Noi foarte des le recomandăm autorităților să estimeze necesitățile și să identifice sursa de unde aceste cheltuieli vor fi acoperite”, spune Svetlana Rusu.

Dezbaterea publică cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE