Svetlana Lisagor Vergis: Decizia de a pleca mi-a salvat viitorul

La cei 27 de ani de Independență, Agenția de Presă IPN și-a propus să prezinte gânduri ale celor care au ales să plece din țară, temporar sau definitiv, în căutarea unui viitor mai bun.

Svetlana Lisagor Vergis se află în Atena, Grecia, de 16 ani, fiind căsătorită cu cetățean elen. Activează în cadrul organizației ecologiste din Grecia în calitate de consilier al departamentului pentru relații cu publicul. Este și jurnalistă acreditată de Republica Elenă. Fondatoare și președinte al Uniunii de prietenie Moldo-Elene „Alexandru Ipsilantis” și a școlii de dans folk din Atena. A fost premiată de UNESCO pentru promovarea culturii Republicii Moldova.

Svetlana Lisagor Vergis spune că alegerea de a pleca i-a salvat viitorul. Îi place să compare această perioadă a vieții cu o călătorie mare, frumoasă, plină de experiențe, învățături, realizări, cuceriri și de promovare a ecoului Moldovei.

„Ellada este țara care înșiră toată omenirea de secole. Prin urmare, dacă poporul nostru își dorește să progrese, atunci trebuie să se alinieze la o strânsă colaborare cu Grecia în domeniul științelor care stau la baza civilizației elene și sunt preluate și de alte state ale lumii. Studierea și practicarea erudițiilor elene ar fi soluția scăpării noastre din bezna multor necazuri. O sursă bună de aplicat ar fi să învățăm și din greșelile elenilor, la sigur vom găsi soluții experimentate pentru multe probleme”, spune jurnalista.

Despre imaginea Republicii Moldova în afară, spune că este pozitivă. Moldova e admirată pentru nivelul de educație, pentru calitatea culturii și bogăția spirituală. Mai puțin atractivă este ca un eventual partener economic.

„Cu fiecare ocazie povestesc prietenilor eleni despre lucrurile pozitive și remarcabile și despre calitățile poporului nostru.  Bineînțeles că moldovenii nu trăiesc numai cu bogățiile nemuritoare ale valorilor patrimoniale moștenite din străbuni, dar Republica Moldova, în pofida timpurilor și situațiilor, are succese recunoscute și apreciate și oameni înaintași, fie în țară sau în afara ei. Le spun despre posibilitățile turismului rural care este și cel mai popular în Republica Moldova, despre turismul religios, despre Codrii noștri și vinăriile atractive. Discuțiile devin mai captivante când cer părerea străinilor asupra diferitor teme și dacă au o experiență legată de Moldova”, spune moldoveanca.

Svetlana Lisagor Vergis susține că revenirea sa acasă nu depinde de schimbările și condițiile din Republica Moldova. Ea spune că în mai multe țări din lume, acolo unde sunt stabiliți moldoveni, este o mică Moldova care are și ea nevoie de ei. În Ellada și-a asumat o responsabilitate care ține de activitatea  și implicarea comunității de moldoveni în promovarea a tot ce este Republica Moldova. Când va considera că a dus la capăt toate câte și-a propus și când își va vedea scopurile realizate, va căuta să dea ștafeta altcuiva mai bun decât ea, sau dacă nu vor mai rămâne până atunci moldoveni pe acolo, va reveni acasă.

Fiind departe de țară, îi este dor de frații săi și de împletitul colacilor cu mama de sărbători. „Mi-i dor de locurile copilăriei mele și de casa părintească. Mi-aș dori să merg mai des la mormântul lui tata și ale buneilor. Mi-i dor de culorile și mirosurile anotimpurilor din Moldova. Mi-e dor să merg pe drumurile din sat și să-mi salut sătenii și, să le strig de peste gard, Doamne Ajută!”, spune Svetlana Lisagor Vergis.

Sabina Rebeja, IPN
Reluare din 24 august

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.