Joi, 1 iunie, Chișinăul va găzdui Summit-ul Comunității Politice Europene. Aici au fost invitați 47 de șefi de state și lideri ai Uniunii Europene. Este planificată să discute probleme globale legate de războiul din Ucraina, securitatea energetică a Europei și diversificarea resurselor energetice rusești.
Drumul spre China ocolind Rusia
Agenția de presă Reuters notează că la Chișinău este așteptată semnarea unui acord de pace între Azerbaidjan și Armenia.
În ciuda încercărilor Moscovei și Teheranului de a perturba procesul de negociere, remarcate de Wall Street Journal, Baku, cu participarea activă a Bruxelles-ului și Washingtonului, depune eforturi pentru a normaliza relațiile cu vecinul său și a deschide rute regionale de transport. În primul rând, acesta se referă la proiectul Coridorului Zangezur.
Odată cu deschiderea sa, Uniunea Europeană va primi o rută de transport directă spre China, ocolind Rusia - prin Turcia, Azerbaidjan, Marea Caspică și Asia Centrală.
Spatele energetic al Uniunii Europene și Republicii Moldova
În ultima perioadă, mai ales după invazia rusă în Ucraina, Azerbaidjanul a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană.
Baku furnizează petrol și gaze către România, Croația, Bulgaria, Republica Cehă, Austria, Germania, Grecia, Spania, Irlanda, Portugalia și Italia. Negocierile sunt în desfășurare cu Moldova, Ungaria și Albania.
În 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar până în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră.
Conform datelor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din 28.04.2023, în ultimii 2 ani, Moldova a suferit cel mai mult (fără a număra Ucraina) din cauza crizei energetice. În acest sens, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus: „Federația Rusă își dorește un guvern pro-rus în Moldova și șantajează Moldova cu resurse energetice”.
Vorbind despre cooperarea cu Azerbaidjan, Sandu a menționat: „Pentru Moldova, parteneriatul cu Azerbaidjan este foarte important în contextul dorinței noastre de a obține independența energetică. Sperăm la un sprijin și cooperare cu Azerbaidjan”.
Rolul special al Azerbaidjanului ca furnizor de încredere de resurse energetice necontrolate de Rusia a fost remarcat de mulți alți lideri europeni și organizații internaționale:
• Șeful Germaniei Olaf Scholz: „Azerbaidjanul este un partener de o importanță majoră pentru Germania și UE, iar această țară poate aduce o contribuție importantă la diversificarea aprovizionării cu energie în Germania și Europa”;
• Comisia Europeană: „Azerbaidjanul – un partener cheie pentru UE în eforturile de a elimina treptat combustibil fosil din Federația Rusă”;
• Președintele bulgar Rumen Radev: „Președintele Aliyev a dovedit că țara sa este un partener economic de încredere. Acest lucru este confirmat de faptul că Bulgaria are aprovizionare fiabilă cu gaze din Azerbaidjan de un an deja în baza acordului semnat în urmă cu 10 ani, pe care Azerbaidjanul îl respectă cu strictețe...”;
• Prim-ministrul italian Giorgia Meloni: „Primim aproape 60% din livrările azerbaidjanului prin intermediul TAP prin Turcia, Grecia și Albania”;
• Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson: „Europa a ieșit din această iarnă [2022] cu stocarea de gaz pe jumătate plină, prețuri mai stabile la gaze și o perspectivă pozitivă pentru iarna viitoare. Am reușit acest lucru datorită partenerilor noștri de încredere, cum ar fi Azerbaidjan”;
• Președintele lituanian Gitanas Nausėda: „Azerbaidjanul este un partener foarte important al Lituaniei în regiunea Caucazului... Lituania este în favoarea unei cooperări mai active între UE și Azerbaidjan. Azerbaidjanul este un partener de încredere al UE în sectorul energetic”;
• Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Relații Interagenții și Prognoze Maros Sefcovic: „Azerbaidjanul este un partener energetic vital pentru UE”.
• Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić: „În ceea ce privește producția și exportul de gaze, Azerbaidjanul este o țară puternică, care va exporta peste 35 de miliarde de metri cubi de gaz în 7-9 ani”.
Datorită conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan, a cărei construcție a fost susținută de SUA și Marea Britanie, Azerbaidjanul are din 2006 o rută de transport petrolier independentă de Kremlin. Prezența unei astfel de infrastructuri este de o importanță decisivă pentru politica energetică independentă a Baku, în interesul Uniunii Europene.
De exemplu, Kazahstanul nu a îndeplinit cererea Germaniei de mărire aprovizionării cu petrol.
Pe 27 mai, șeful adjunct al operatorului național al Kazahstanului pentru conducta petrolieră principală KazTransOil, Eric Sagiyev, a menționat că creșterea exporturilor depinde în totalitate de Federația Rusă.
„Președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev a reușit să scape de sub controlul Moscovei cu mai mult succes decât aproape toți ceilalți lideri ai fostelor republici sovietice”, a notat Wall Street Journal în urmă cu aproximativ o lună.
Pana strategică a UE în alianța ruso-iraniană
În calitate de partener strategic al UE, Azerbaidjanul se află între două focuri - Rusia și Iran, a căror alianță militaro-politică se opune Europei și Ucrainei.
În februarie 2023, publicația cu autoritate Forbes a remarcat că Moscova și Teheranul reprezintă principala amenințare la adresa aprovizionării cu gaze azerbaidjane către Europa.
„În perioada 2021-2023, Azerbaidjanul a devenit unul dintre principalii furnizori alternativi de resurse energetice din Rusia către Uniunea Europeană”, precizează articolul din versiunea română a Newsweek. Publicația a relatat: într-un efort de a asigura o pârghie de presiune asupra Baku, Moscova va implica separatiștii armeni din Karabakh (pe care chiar și prim-ministrul Armeniei l-a recunoscut ca fiind teritoriul suveran al Azerbaidjanului).
Iranienii și Rușii văd enclava separatistă din Karabakh ca un „comutator de siguranță” pentru aprovizionarea cu energie azerbaidjană către UE, a menționat unul dintre principalele „think tanks” israelieni Centrul Begin-Sadat pe 18.05.2023.
„Putin îi folosește pe armenii din Karabakh ca pioni, cum ar fi oseții de sud și abhaziei din Georgia sau comunitățile ruse din Ucraina…”, se arată în ediția americană a Wall Street Journal.
Una dintre cele mai mari publicații ucrainene Focus a precizat că „ambele state se opun separatismului pro-rus: Ucraina în Donbass și Crimeea, Azerbaidjan în Karabakh. Ucraina este bastionul Europei pe calea expansiunii agresive a Moscovei, Azerbaidjanul este unul dintre principalii furnizori de energie ai UE, compensând respingerea gazului rusesc”.
Prieten de încredere al Ucrainei
În ciuda prezenței vecinilor ostili în nord și sud, Azerbaidjanul sprijină în mod constant Ucraina.
„Azerbaijanul continuă să ofere asistență umanitară poporului Ucrainei”- a declarat ministrul de externe Jeyhun Bayramov în urmă cu câteva săptămâni.
Numai în 2022, Azerbaidjanul a oferit Ucrainei gratuit peste 200.000 de litri de combustibil și peste 900 de tone de medicamente, echipamente medicale și alimente.
Pe 16 mai, vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Elena Kondratiuk, a mulțumit conducerii acestei republici sud-caucaziene „pentru sprijinul constant al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a exprimat recunoștința pentru „poziția consecventă a Azerbaidjanului în sprijinirea suveranității țării noastre [Ucraina]”.
Puterea de primă mărime a Caucazului
Având în vedere apropierea amenințătoare a Rusiei și Iranului, precum și a activității separatiștilor din Karabakh sub acoperirea contingentului militar rus, Azerbaidjanul este nevoit să-și sporească constant capacitatea de apărare. Israelul joacă un rol deosebit în acest sens, cu acordul Statelor Unite. Cheltuielile militare ale Azerbaidjanului în 2022 au ajuns la aproape 3 miliarde de dolari.
Drept urmare, în clasamentul puterii militare pentru 2023, Azerbaidjanul s-a clasat pe locul 57 dintre 145 de țări. Astfel, este cel mai puternic stat militar din Caucazul de Sud. Azerbaidjanul este lider în această regiune și la alți indicatori:
• Populația Azerbaidjanului este de 10,1 milioane, Georgia - 3,7 milioane, Armenia - 2,9 milioane;
• PIB-ul Azerbaidjanului în 2022 a crescut la 78,7 miliarde USD, în timp ce în Georgia și Armenia această cifră este de 24,6 miliarde USD, respectiv 22,2 miliarde USD;
• Venitul planificat al Azerbaidjanului în 2023 este de 18,1 miliarde USD, Georgia - 8,4 miliarde USD, Armenia - 6 miliarde USD;
• Azerbaidjanul este singura țară din Caucazul de Sud inclusă în clasamentul celor mai bune țări din lume în 2022 conform US News & World Report.
***
Pe fondul citatelor și faptelor de mai sus, este evident că Azerbaidjanul este un partener strategic indispensabil al Uniunii Europene în Caucaz. De aceea, participarea reprezentanţilor săi la summitul de la Chişinău al Comunităţii Politice Europene este deosebit de simbolică.
Este cu atât mai semnificativ că eventuala încheiere a unui acord pașnic azerbaidjan-armen la Chișinău promite comunității europene noi dividende economice și geopolitice.
Igor Chalenko, politolog, șef al Centrului de analiză și strategii (Ucraina)
***
Acest comentariu a fost publicat de Newsweek România și este disponibil aici. Opiniile exprimate în acest comentariu aparțin exclusiv autorului.
CPE
Vezi și:
- Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE a consolidat locul Moldovei printre statele europene
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- De ce și cum contează al treilea Summit CPE pentru Moldova. Op-Ed de dr. Dorina Baltag
- Ruslan Codreanu: Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene
- Impactul CPE asupra viitorului european al Moldovei și Ucrainei. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major
- Vlad Kulminski: Summitul CPE a iritat la maximum Federația Rusă
- Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE
- Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Comunitatea Politică Europeană – Europa fără Rusia agresivă. Op-Ed de Victor Pelin
- Cristina Lesnic: Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană
- Alexandru Flenchea: Moldova trebuie să fie parte activă la aranjamentele de securitate în Europa
- Summitul Comunității Politice Europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE. Dezbaterea IPN.
- Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi
- Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun
- Iurie Fală, despre Summitul CPE și oportunități pentru agricultură: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni
- Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate
- Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești. Dezbatere IPN
- „Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene
- Securitatea Republicii Moldova privită prin optica summitului european. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE
- Dinu Plîngău: UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea
- Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN
- Nicu Popescu: Prioritatea pentru acest an este achiziția unui radar
- Maia Sandu: Summitul CPE a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape
- Siegfried Mureșan: Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes
- Maia Sandu: Să ne bucurăm și să fim mândri că am fost gazda summitului CPE
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul CPE din Moldova: nu doar un „club pentru discuții”. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit
- Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova
- Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în procesul de integrare în UE
- Prim-ministrul Poloniei: Propunem să accelerăm procesul de aderare a Moldovei la UE
- Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea
- Premierul Cehiei: Membrii CPE vor o ordine internațională bazată pe reguli
- Norvegia va aloca 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova
- Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice
- Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes
- Ministra de interne: Tabloul de securitate este în regim de normalitate
- Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova
- Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia, Giorgia Meloni
- Volodymir Zelensky la Summitul CPE: Doar o coaliție puternică poate învinge teroarea Rusiei
- A început Summitul CPE. Maia Sandu: Cu toții avem un puternic interes de a îmbunătăți conectivitatea între țări
- Charles Michel: Summitul CPE e platforma pentru a coordona tot ce ține de domeniul energetic, securitate și infrastructură
- Roberta Metsola: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană
- Josep Borrell la Summitul CPE: Restabilirea păcii trebuie să fie subiectul cheie
- Summitul CPE: Volodymir Zelensky și Maia Sandu au făcut primele declarații pentru presă
- Nicu Popescu la Bulboaca: Ne dorim accelerarea aderării noastre la Uniunea Europeană
- Delegațiile au ajuns la Summitul CPE, în vizorul a peste 650 de jurnaliștii
- Președintele Ucrainei a sosit la Summitul CPE
- NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE
- La Bulboaca sunt așteptate delegațiile oficiale
- Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE
- Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice
- Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană
- Summitul Comunității Politice Europene: mizele pentru Moldova
- Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult
- Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică. Dezbatere IPN
- 48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova
- Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- CPE agenda: quo vadis? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag.
- Nicu Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie
- Puterea dialogului: Moldova întâmpină aliații europeni la Summitul CPE. Op-Ed de Petru Culeac
- Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație
- Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social
- Cancelarul german Olaf Scholz: Moldova nu este singură și are susținerea Europei
- Aspectul „imaginar” de incluziune socială a persoanelor de etnie romă trebuie exclus, CVM
- Maria Șleahtițchi: Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene
- Dmitri Moruz: Trebuie să fim atenți și deschiși la minte pentru a valorifica oportunitățile Summitului CPE
- Romii își doresc să fie parte din familia europeană, însă cer mai multă informare
- Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN
- Summitul CPE - oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți
- Nicu Popescu: Summitul CPE - cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace
- Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE
- Moldova, nu ești singură! Mesajul oficialilor europeni înaintea Summitului Comunității Politice Europene
- Restricții pentru localnicii din Bulboaca. Vor putea circula pe 1 iunie doar cu permise speciale
- La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă
- Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova
- Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene
- Emmanuel Macron: Moldova, ne vedem în curând!
- Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional
- Viorel Chivriga: Summitul CPE va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
- Sergiu Manea: Summitul CPE - Moldova are o șansă unică să spună lumii că e o destinație sigură
- Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Victoria Roșa: Datorită Summitului CPE, Republica Moldova va fi în centrul Europei și pe agenda statelor UE
- Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie
- Octavian Țîcu: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj când au ales Republica Moldova să fie gazdă a Summitului CPE
- Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN
- Adunarea europeană promite să devină o manifestare a abandonului „lumii ruse”. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Evenimente culturale pentru delegațiile participante la Summitul CPE
- Care este miza pentru UE la Summitul Comunității Politice Europene? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Hărți cu trasee alternative de deplasare prin Chișinău în contextul Summitului CPE
- 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul CPE
- Străinii cu refuz de intrare în Moldova vor beneficia de cazare temporară în perioada Summitului CPE
- Summitul CPE va crește notorietatea Republicii Moldova și va deschide noi uși pentru mediul de afaceri, expert
- Summitul CPE va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare din Moldova
- Circa 350 de jurnaliști internaționali vor să participe la Summitul CPE din 1 iunie
- Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene
- Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE
- Mihai Mogîldea: Beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Moldova depășesc investițiile
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN
- Poliția prezintă hărți cu rute alternative în contextul simulării pentru Summitul CPE
- Nicu Popescu: Obiectivul nostru este să aducem țara în UE la sfârșitul acestui deceniu
- Autoritățile publice centrale vor avea prioritate în cazul întrunirilor simultane
- Angajament strategic, stabilirea agendei și networking sau Cum poate Moldova să beneficieze de Summitul CPE. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Pe 14 mai va fi organizată simularea generală pentru Summitul Comunității Politice Europene
- Guvernul a invitat primarii să participe la Adunarea din 21 mai
- Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare
- Republica Moldova în centrul politicii europene. Op-Ed de Victor Pelin
- Conducerea de vârf, de Ziua Europei: Celebrăm pacea și unitatea familiei europene
- Măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie
- „Mișcarea pentru Popor” anunță că la 1 iunie va bloca circulația rutieră pe mai multe artere
- 200 de jurnaliști din 23 de țări au fost acreditați în prima săptămână pentru reflectarea CPE
- Alina Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova
- Igor Klipii: E greșit să avem soluții separate pentru regiunea transnistreană și Găgăuzia în procesul de integrare în UE
- Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN
- Cetățenii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău-Bulboaca în perioada 31 mai-2 iunie
- Principalele așteptări și mize ale viitorului Summit al Comunității Politice Europene din Moldova. Comentariu de Iulian Groza
- Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE
- Alexandru Tănase: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei
- Sute de persoane sunt așteptate la summitul din 1 iunie
- Poliția a început exercițiul de simulare a deplasării delegațiilor la summitul din 1 iunie
- 1 iunie – Ziua “copilului” Moldova. Ziua care va schimba destinul Patriei noastre. Op-Ed de Dumitru Țîra
- Elicopterul Black Hawk va survola capitala timp de mai multe zile, antrenamente moldo-poloneze
- Cum poți obține acreditarea de presă la Summitul Comunității Politice Europene
- Abonamente gratuite pentru participanții la Summitul Comunității Politice Europene
- Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu