Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova în luna iunie este un bun prilej ca țara să fie promovată la nivel internațional, atât din punct de vedere diplomatic, cât și politic. Cu toate acestea, societatea nu ar trebui să se aștepte că liderii europeni vor veni cu buzunare pline și vor schimba peste noapte situația economică a Republicii Moldova. Dar se vor deschide noi oportunități investiționale. De această părere sunt invitații dezbaterii publice „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, organizată de IPN.

Vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea este de părere că, din punct de vedere politic și diplomatic, summitul este un bun prilej de a aborda problemele de securitate și subiectul energetic cu liderii din UE.

„Totodată este un moment bun pentru ca Republica Moldova să își sporească numărul potențialilor investitori și să fie acordată o atenție sporită pe această dimensiune. Comunitatea politică europeană nu vine să înlocuiască procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, ci reprezintă o platformă suplimentară la cele existente pentru ca țara noastră să reușească să accelereze acest parcurs european prin intermediul dialogului, cooperării și schimbului de bune practici cu guvernele țărilor UE”, a declarat Mihai Mogîldea.

Andrei Curăraru, expert în domeniul integrării europene şi securitate din cadrul comunității WatchDog, a explicat care au fost premisele ce au stat la baza deciziei ca Republica Moldova să fie aleasă drept destinație pentru organizarea reuniunii Comunității Politice Europene. „Aceasta a fost o inițiativă franceză, care a pornit în Cehia, o chestie sensibilă, întrucât Praga este locul unde a avut loc o altă agresiune a URSS, iar acum Republica Moldova este în proximitatea unui conflict. Acest summit este o platformă de discuții mai largă decât ar oferi-o UE, întrucât unește state UE, Marea Britanie, dar și actori care au probleme la capitolul drepturile omului, cum ar fi Turcia sau Azerbaidjanul”, a explicat Andrei Curăraru.

Referindu-se la avantajele pentru Republica Moldova, expertul a menționat că Republica Moldova este amplasată pe harta diplomatică foarte bine și acesta este „un test pentru autoritățile noastre. Este o oportunitate bună pentru a cunoaște Republica Moldova, precum și pentru a transmite un mesaj foarte clar că noi suntem mai europeni decât se pare la prima vedere și putem face față organizării unui astfel de summit. Avantaje de ordin economic nu putem aștepta în urma acestui summit, dar vor fi mesaje și declarații care să permită ulterior accesarea anumitor surse financiare”, spune Andrei Curăraru.

Sergiu Iurcu, șeful Departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, s-a referit în cadrul aceleiași dezbateri la importanța și aportului societății civile în vederea instituirii unei agende de discuție la Summitul Comunității Politice Europene. „Societatea civilă are un rol foarte important în desfășurarea proceselor de integrare în UE, care este destul de prezentă, inclusiv anul trecut a avut un turneu prin mai multe țări ale UE, în care au mers și au demonstrat că Republica Moldova are aspirații de integrare în Europa și aici se întreprind măsurile necesare pentru îndeplinirea acelor cerințe care sunt înaintate de UE. Societatea civilă a abordat mai des problemele existe în Republica Moldova pe arena internațională decât au făcut-o chiar autoritățile. Societatea civilă reprezintă un alt punct de vedere și trebuie în continuare să fie implicată și să susțină anumite procese, iar guvernarea are datoria să plece urechea la ceea ce spune societatea civilă”, a menționat  Sergiu Iurcu.

Dezbaterea publică „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, ediția a 2-a, a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.