Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN

Faptul că a doua reuniune a Comunității Politice Europene se va desfășura în Republica Moldova este un semnal clar de susținere din partea Europei. Cu toate acestea, beneficiile pe care le-ar putea avea Republica Moldova în urma acestui eveniment major depind și de modul în care autoritățile se vor pregăti de el și mai exact de subiectele care vor fi incluse în agendă. Declarații în acest sens au făcut participanții dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, organizată de IPN.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Alina Dandara este de părere că summitul reprezintă un efort comun al Europei de solidaritate pentru Republica Moldova, Ucraina, dar și pentru pace. „Este nu doar un eveniment simbolic, dar și istoric. Eu văd această comunitate ca un instrument menit să sporească viteza cu care noi ne mișcăm în contextul de a asigura aceste instrumente de pace, securitate și avansare pe calea europeană”, a spus ea, continuând prin a declara că pe agendă vor fi incluse chestiuni legate și de securitate energetică la nivel european, dar și alte aspirații ale cetățenilor Republicii Moldova.

„Având în vedere că în Republica Moldova avem un război hibrid, UE și-a exprimat deschiderea să ne ajute pe această filieră. Este vorba despre declararea unui angajament clar al guvernării și cetățenilor privind parcursul european pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea, un angajament pe care guvernarea și-l asumă până în 2030. Cred că se va discuta și despre capacitatea Republicii Moldova pe partea de inițiere a negocierilor de aderare, având în vedere că avem un termen limită de raportare până în luna iunie, iar Consiliul European trebuie să vină cu un aviz în luna octombrie cu privire la partea de accedere. Și bineînțeles că pe agendă vor fi puse și careva doleanțe ale cetățenilor: piața liberă, căi de transport pentru transportatori și cetățeni, acele căi de solidaritate, schimb cultural și altele”, a declarat ea.

Vicepreședintele Partidului Social Democrat European, Eremei Priseajniuc este de părere că mai marii Europei se întâlnesc la Chișinău pentru a-și demonstra solidaritatea față de Republica Moldova, Ucraina și Georgia. „Acest forum reprezintă o manifestare a solidarității din partea întregii comunități europene pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina, ceea ce demonstrează o încredere față de viitorul nostru. Totodată, esența acestui eveniment reprezintă susținerea Republicii Moldova de avansare pe calea UE. Acest eveniment va aduce mult mai multe avantaje pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea țării”, a spus el.

Eremei Priseajniuc a mai spus că liderii europeni vor să transmită un mesaj clar Republicii Moldova, că poate fi obținut orice rezultat, dacă societatea civilă, clasa politică și toți cetățenii se vor mobiliza în jurul unei idei naționale. „La nivel declarativ avem aceeași idee, că dezvoltarea europeană este unica direcție, fapt demonstrat prin vot la ultimele alegeri. Vorbind despre summit, pot spune că este un eveniment la care vin marii lideri europeni să ne susțină. Aceasta este o șansă unică pentru țara noastră de a ne uni în jurul acestei idei și a veni cu o poziție unică. Este un mesaj clar al liderilor europeni – să fim consolidați pe interior”, a mai declarat Eremei Priseajniuc.

Secretarul general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Klipii este de părere că Republica Moldova trebuie să analizeze foarte atent ce scopuri urmărește partea franceză în acest proiect și care este locul Republicii Moldova în acest context. „Nu cred că va fi vreo declarație comună, întrucât nu există un scop comun, iar interesele țărilor sunt divergente. Această platformă de comunicare este emanația politicii externe a Franței, care nu este întotdeauna văzute bine în interiorul UE. Lucrurile sunt destul de nuanțate. Această reuniune nu a fost creată pentru Republica Moldova, ci reflectă viziunea politică a Franței. În opinia mea, ar fi fost util să testăm pregătirea unei reuniuni atât de importante într-un cadru mai minor. Convocarea la Chișinău a 50 de șefi de state este un efort”, a spus Igor Klipii.

Totuși, el crede că reuniunea care va avea loc la Chișinău și include mai multe persoane importante din UE poate fi un eveniment foarte important, reușita însă depinde de prioritățile care vor fi trasate de autoritățile moldovenești „Guvernarea are ocazia să propună o agendă pentru această reuniune și este locul perfect pentru a angaja Republica Moldova într-un proiect de anvergură. De exemplu aderarea la NATO. Odată convocați atâția șefi de state în Republica Moldova, ai ocazia să lansezi un proiect politic de anvergură. Reușita acestui summit depinde de agenda concretă pe care și-o propune Republica Moldova”, a declarat el.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, ediția a 1-a a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE