Studierea proceselor patologice devine mai accesibilă pentru studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” odată cu inaugurarea laboratorului de patologie digitală. Grație ajutorului Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, laboratorul a fost dotat cu un sistem de diagnosticare și analiză a imaginilor macroscopice pentru 100 de utilizatori care, potrivit tinerilor medici rezidenți, duce la eficientizarea procesului educațional, transmite IPN.
Mihaela Cozma, asistent universitar, medic rezident, a menționat că softul permite analizarea pieselor histologice care pot fi vizualizate la diferite dimensiuni. Până acum, studenții examinau lamele exclusiv la microscop și exista necesitatea de a mări numărul de microscoape pentru ca fiecare student să poată examina lama lui. Respectiv, era nevoie de spațiul pentru lamotecă. Odată cu inaugurarea laboratorului digital, toate necesitățile date dispar, deoarece există scanerul care le permite studenților să examineze lamele la calculator.
Rectorul universității, Emil Ceban, a precizat că donația include un sistem de diagnosticare și analiză de imagini pentru o sută de utilizatori, cu 15 unități de diagnosticare, precum și un sistem de înregistrare a investigațiilor. Este vorba despre un echipament modern, indispensabil pentru avansarea cercetărilor medicale, sporirea calității procesului de stabilire a diagnozei și de realizare eficientă a tratamentului. Datorită acestei donației, dar și scanerului transmis în luna noiembrie, tinerii cercetători vor înțelege mai profund mecanismele ce stau la temelia dereglărilor patologice.
„Am încercat anul trecut să punem un accent foarte mare pe educație, practic un mare procent din bugetul pe care l-am avut anul trecut s-a adus pentru susținerea educației în Republica Moldov, atât în mediul preuniversitar, dar cu precădere în mediul universitar. Am colaborat cu șapte universități din Chișinău, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie fiind una dintre ele, și ne bucurăm că USMF este partenerul nostru, că putem să-i susținem pentru că, așa cum spuneam la sfârșitul anului trecut, studenții, cercetătorii și profesorii de la USMF nu doar învață, dar ei sunt și cei care salvează și vor salva vieți, a menționat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.
Valoarea bunurilor donate este de aproape 500 de mii de lei românești.