Studenții anului I la Medicină au depus jurământul

„Sănătatea poporului este legea supremă”. Aceste cuvinte vor deveni sloganul studenților anului I ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” care au depus astăzi, 1 septembrie, jurământul medicului și farmacistului. Ceremonia de bun venit a studenților admiși în anul I a avut loc în Palatul Național „Nicolae Sulac”, transmite IPN.



Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie, a menționat că astăzi studenții anului I fac „primul pas într-o lume enigmatică a cunoștințelor medicale”, spre un scop nobil de a deveni un specialist în medicină. Rectorul a remarcat că la momentul actual „mai mult ca oricând se resimte rolul și efortul lucrătorului medical pentru sistemul național de sănătate și pentru societate în general”.

Până în prezent, pe parcursul a 77 de ani, USMF a pregătit peste 47 de mii de medici și farmaciști, specialiști pentru Republica Moldova și încă pentru 35 de țări ale lumii. Adresându-se studenților, rectorul a spus că de la ei se cere atitudine serioasă fața de studii, muncă asiduă și devotament. „Fiecare nou an universitar să vă apropie tot mai mult de scopul final – să deveniți specialiști de valoare pentru sistemul de sănătate din Moldova”, le-a urat Emil Ceban, dorindu-le „Drum bun!” spre „maratonul de cunoștințe și însușire a viitoarei profesii de medic și farmacist”.



Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a comunicat că dezideratul Ministerului este modernizarea sistemului de sănătate. „Profesia de medic este cea care solicită de la toți cei care au îmbrățișat-o perseverență, dragostea pe tot parcursul vieții de a învăța. Conține, de asemenea, durerea pierderilor, luarea deciziilor într-un ritm foarte rapid”. „Începând cu anii de studenție, veți simți gustul gărzilor de noapte, veți simți ce înseamnă responsabilitatea unei decizii”, a menționat ministrul.

Maria Dorogan, studenta anului I la programul de studii Medicină, spune că și-a dorit să facă medicină de mică. „Ajungând într-o instituție medicală, mă simțeam ca acasă. Părinții m-au susținut și mi-au dezvoltat acest caracter puternic. După absolvirea universității, aș vrea să rămân în Moldova, dar oricum aș face stagii de perfecționare în afara țării”, a comunicat studenta.

Irina Antofica, studentă la un nou program de studii de licență la USMF –  Fiziokinetoterapie și reabilitare –  de asemenea a fost sprijinită de părinți. „Eu voi putea să ajut oamenilor fără medicamente și fără intervenții chirurgicale. În clasa a VI-a deja am decis că vreau să fiu studentă la USMF. Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie este una din cele mai mari universități din țară. După absolvire voi rămâne pentru ceva timp în țară, iar pe urmă vedem ce va fi. Sper că Moldova va deveni o platformă de dezvoltare pentru medici”, a spus studenta.

Numărul total al tinerilor care au promovat concursul în anul acesta este de 1084 de persoane la cele opt programe de studii propuse de instituție. La programul de studii Medicină au fost admiși 710 de studenți, la Stomatologie – 160, la Farmacie – 75, la Fiziokinetoterapie și reabilitare – 58, la Asistență medicală generală – 27, la Optometrie – 19, la Tehnologie radiologică – 17 și la Sănătate publică – 18 studenți. Numărul tinerilor înmatriculați include atât cei admiși cu finanțare de la bugetul de stat, cele 450 de persoane, cât și cei în bază de contract - 634.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.