Stop vot la secțiile de votare din Tokyo și Beijing

Procesul de votare pentru toate secțiile de votare din țară și de peste hotare se desfășoară calm, fără incidente majore. Până la ora 19.00 este înregistrată o prezență generală de circa un milion trei sute de mii de alegători sau o rată de peste 43%. În străinătate au fost deschise toate secțiile de votare, inclusiv din SUA și Canada. În străinătate au votat până acum circa 176 de mii de votanți. Sunt datele prezentate de Comisia electorală Centrală la briefingul de la ora 19.00, citate de IPN

Potrivit lui Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, în peste 26 de secții de votare au fost epuizate peste două mii de buletine de vot, iar cei mai mulți alegători s-au prezentat la Paris, în două secții au votat pește 3000 de alegători, la Londra, Bologna și Berlin.

CEC a recepționat copiile proceselor verbale de la secțiile de votare de la Tokyo și Beijing, iar rezultatele preliminare urmează a fi comunicate ulterior, după închiderea tuturor secțiilor de votare din țară.

În cele 41 de secții de votare deschise în regiunea transnistreană, până acum s-a înregistrat o prezență de circa 30 de mii de persoane.

Per general, peste 54% din alegători sunt femei și peste 46% bărbați. Cei mai activi sunt cei din categoria de vârstă 56-70 de ani, cei mai pasivi rămân a fi tinerii de până la 25 de ani.

Până la această oră, o parte din sesizările depuse oficial la CEC, au fost examinate și oferite răspuns, pentru altele e nevoie de documentare. Cele opt contestații ce vizează transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, agitația electorală, activitatea organelor electorale inferioare – au fost direcționate către alte instituții conform competențelor care le revin.

În mai puțin de două ore votarea se va încheia, iar funcționarii electorali vor purcede la numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor. Imediat ce procesele verbale vor fi completate, ele vor fi procesate și introduse în sistemul informațional de stat Alegeri, iar rezultatele preliminare vor putea fi vizualizate pe ecrane. Cetățenii pot vota până la 21.00. La decizia biroului electoral, ora de votare poate fi prelungită cu două ore pentru a vota toți cetățenii dacă aceștia sunt în rând.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.