Ștefan Gligor: Un stat măcinat de corupție nu poate asigura egalitatea

Un stat măcinat de corupție nu poate asigura egalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor săi, susține juristul Ștefan Gligor. Ca participant al dezbaterilor publice de la Agenția IPN "Egalitate: cultură, practică sau iluzie?", el a menționat: “Pe cât nu vom reduce nivelul corupției instituțiilor de stat, pe atât nu va spori calitatea respectării și aplicării legilor și, deci, nu vor exista premise pentru asigurarea egalității".

"Observ manifestarea inegalității socio-economice la toate nivelurile. Și acest moment afectează, în primul rând, categoriile social-vulnerabile ale populației, pe care statul, ca sistem le tratează cu dispreț sau pur și simplu le ignoră. Drept rezultat, obținem un imens dezechilibru între cei care-și pot înămi avocați, pot face lobby pentru apărarea propriilor interese, pot atrage atenția presei și cei care nu sunt în stare să-și permită acest lux. Ei chiar nu cunosc astfel de termeni", - a subliniat expertul proiectului IPN "Depășirea stereotipurilor despre integrare prin comuni-care".

În opinia sa, "acest dezechilibru provoacă un sentiment profund de depresie și apatie, care poate fi schimbat doar printr-o nouă abordare a construirii statului și a instituțiilor sale, precum și a calității funcționarilor publici, care activează în aceste instituții de stat. Când vezi că polițiștii, procurorii, care sunt chemați să stârpească fărădelegea, fac, de fapt, parte din ea, dai mâinile în jos", spune Ștefan Gligor.

El este convins, că schimbarea situației mult depinde de societatea civilă. "Ne-am descurcat prost cu sarcina construirii statului. Problemele au rămas aceleași: calitatea elitelor politice, agenda de reforme - pe cât ea este de credibilă și pe cât de mult politicienii sunt capabili s-o realizeze... Este un cerc vicios, pe care-l pot rupe doar oamenii perseverenți, care prin munca proprie au ieșit la liman din sărăcie. Da, multora li-i străin simțul de proprietar în această țară, simțul de proprietar în raport cu ea, dar sunt și persoane, care mai  încearcă să ajute, inclusiv pe cei, cărora le-a surâs mai puțin norocul", a conchis Ștefan Gligor.

Dezbaterile publice "Egalitatea: cultură, practică sau iluzie? "fac parte din  ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează aceste dezbateri publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.