Organele de urmărire penală din Republica Moldova protejează majoritatea membrilor organizațiilor criminale din țară. O spune liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care se arată nemulțumit de activitatea Procuraturii Generale, a Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție. Potrivit politicianului, decizia Curții Constituționale, prin care Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, nu rezolvă problema ilegalităților comise de Ilan Șor și acoliții acestuia, notează IPN.
Președintele Partidului Schimbării a participat la ședința șefei statului cu reprezentanții formațiunilor proeuropene, însă spune că nu toate partidele prezente la întrevedere merită să fie consultate de instituția prezidențială. Potrivit lui Ștefan Gligor, detaliile subiectelor discutate anterior pe această platformă au fost transmise serviciilor secrete ruse.
„Întotdeauna este bine să fie consultate toate forțele care sunt proeuropene, care militează pentru statul de drept, ordine, democrație. Întrebarea este, câte din acele formațiuni, inclusiv cele care sunt consultate acum, sunt pe bune formațiuni politice, partide politice bine intenționate? Nu pot să spun că eu simpatizez toată lumea care este astăzi acolo în acest proces de consultare, dar nu contează simpatiile mele. Dacă președinta Republicii Moldova a considerat oportun și necesar să invite, înseamnă că are argumente pe care poate eu nu le cunosc. Eu accept aceste invitații în speranța să aduc la cunoștința președintei niște realități dure față de care statul nu ia atitudine. Tot ce s-a discutat la ședința precedentă a ajuns la serviciile speciale ale Federației Ruse. S-a vorbit despre activitatea organizațiilor criminale, inclusiv pe teritoriul municipiului Bălți și nu doar, și discursul meu de data trecută cu lux de amănunte a ajuns acolo”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Șefan Gligor spune că în cadrul discuțiilor a atenționat-o pe președinta Maia Sandu despre inacțiunile organelor de urmărire penală din Republica Moldova care s-au dovedit a fi ineficiente în lupta cu entitățile criminale din țară.
„Am reiterat că nu s-a schimbat nimic în sensul curmării activității ilegale de corupere a alegătorilor de către organizația criminală Șor și alte organizații criminale. Declararea neconstituționalității Partidului Șor nu a rezolvat problema Partidului Șor și nu putea, din start, să rezolve această problemă. Cum s-a ajuns la hotărârea Curții Constituționale? S-a ajuns din cauza impotenței organelor de urmărire penală, care protejează, corcolesc, mângâie pe cap majoritatea membrilor organizațiilor criminale din țara asta. E vorba de Procuratura Generală în frunte cu procurorul general Ion Munteanu, CNA, care în ultimul timp a dat dovadă de niște schimbări spre bine, după eliminarea lui Rurac de acolo, dar insuficiente, Procuratura Anticorupție în frunte cu o șefă care nu corespunde funcției, care și-a ales niște adjuncți care au discreditat a câta oară această instituție prin activitatea lor”, a mai spus politicianul.
La 28 iunie președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor partide politice, care au declarat că optează pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Potrivit instituției prezidențiale, subiectele prioritare de pe agendă au vizat riscurile externe la adresa democrației din Republica Moldova și conjugarea eforturilor pentru asigurarea ireversibilității cursului european.