Ștefan Gligor: Politicienii din Moldova sunt interesați de conservarea inegalității

Politicienii din Moldova sunt interesați de conservarea inegalității, nu de lichidarea ei, susține juristul Ștefan Gligor. El și-a exprimat opinia în cadrul dezbaterii publice de la Agenția IPN "Egalitate: cultură, practică sau iluzie?": "Politicienii folosesc inegalitatea socială, economică și etnică pentru a diviza societatea și a împinge unele părți ale ei spre confruntare Ei au nevoie de inegalitate în scopuri electorale și politice".

Ștefan Gligor este convins: "doar cetățeanul poate schimba spre bine situația dîn domeniul creării și asigurării drepturilor egale în Moldova". "Cetățeanul este persoana care cunoaște și conștientizează drepturile și obligațiile sale, manifestă activism civic, exercită presiuni asupra aleșilor locali, deputaților și organelor de control. El votează, dar le cere aleșilor și darea de seamă cu privire la executarea promisiunilor făcute. Iar dacă ramâne dezamăgit sau nu este de acord, atunci el se luptă pentru putere, înțelegând că, la un nivel sau altul, el poate face lucrurile mai bine decât actualii politicienii. El este o persoană care evoluează de la mic la mare, de la contemplator, observator la solicitant", a explicat expertul proiectului IPN "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare".

El a insistat că, în starea actuală a statului, rolul principal de asigurare a egalității îi revine societatății civile. "Este o problemă complexă, nu este ușor de rezolvat, dar atunci când în societate va apare o masă critică de oameni care își apără drepturile, sunt capabili să reziste dezinformării, propagandei, manipulărilor de divizare a societății, perspectivele vor deveni mai clare", a spus Ștefan Gligor.

El a menționat că Moldova are nevoie de o societate civilă dezvoltată și de grupuri de inițiativă în teritoriu, care vor semnala cazurile flagrante de inegalitate și încălcare a drepturilor. "Trebuie stimulată dezvoltarea activismului civic, astfel încât să se simtă necesitatea de aplicare a legilor. Ele sunt, dar deseori de existența acestor legi nu știu nici chiar cei care ar trebui să le aplice. Însă situația este mereu schimbată de oameni, care ar trebui sa devnă, cu adevărat, cetățeni", a menționat juristul.

„ Cu cât mai mulți oameni își vor da seama de necesitatea luptei cu clasa politică coruptă și neprofesionistă, vor înțelege că acesta și este procesul de construire a societății și a statului, că nu trebuie sa te retragi din fața obstacolelor, cu atât mai repede în Moldova se vor redresa lucrurile", a conchis Ștefan Gligor.

Dezbaterea publică "Egalitatea: cultură, practică sau iluzie?" face parte  dîn ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează  dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.