Ștefan Gligor: Dezbaterile pe marginea legii ONG-urilor au o conotație politică

Dezbaterile asupra proiectului de lege cu privire la organizațiile non-guvernamentale au un substrat politic. Aceasta e opinia juristului Ștefan Gligor. În calitatea sa de expert permanent al dezbaterilor publice de la Agenția IPN „De ce condițiile asistenței macrofinanciare europene au devenit mărul discordiei?” el a menționat că „astăzi, în Moldova, unele ONG-uri sunt folosite pentru propaganda politică și coruperea alegătorilor. Dar, odată cu adoptarea noii legi, ele nu vor mai putea îndeplini această funcție. Legea prevede mai multă transparență”, a subliniat  Ștefan Gligor.

El a menționat, că în Parlament există un consens asupra adoptării noii Legi a ONG-urilor, Ministerul Justiției participând cel mai activ la modificarea primei redacții a proiectului. „Cu toate acestea, autoritățile, care suporta căderi catastrofale de rating din cauza pandemiei, precum și după eșecul acordului de credit cu Rusia, se împotrivesc vehement aprobării definitive a proiectului de lege, încercând să mențină controlul asupra societății înainte de alegeri”, a opinat expertul.

„Într-o societate democratică, unde eu nu încalc prevederile Constituției și legile, statul nu are ce se amesteca în treburile mele. Iar organizațiile non-guvernamentale, în prezența unor delimitări clare, nu au dreptul să intervină în activitatea politică", a explicat Ștefan Gligor, optând pentru necesitatea aprobării noii Legi a ONG-urilor.

Dezbaterile publice „De ce condițiile asistenței macrofinanciare europene au devenit mărul discordiei?” au avut loc în cadrul proiectului "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare", implementat de IPN cu suportul Fundației Hans Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.