Ștefan Gligor: Constat faptul anihilării suveranității poporului și a statului de drept

Directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, constată faptul anihilării suveranității poporului și a statului de drept Republica Moldova, prevederi reglementate de Constituție. 2018 este anul celei mai grave involuții în istoria Republicii Moldova din momentul obținerii independenței și până în prezent. Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, a reușit pentru prima dată să anihileze principiile reprezentativității și auto-administrării prin alegeri, separarea puterilor în stat și independența justiției. Opinia a fost exprimată în contextul solicitării IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.

Ștefan Gligor menționează că din 2015 a fost subminată grav prevederea constituțională precum că „suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative”, iar din 2018 aceasta nu mai reprezintă decât o prevedere formală.

Directorul de programe CPR afirmă că prin subordonarea organelor de drept, PDM a reușit asamblarea unei majorități parlamentare hibride care a trădat voința poporului și a fost subordonată voinței unei singure persoane și asociaților săi. Prin aceleași metode, PDM a „convins” majoritatea absolută a primarilor să adere la respectivul partid. În sistemul electoral mixt votat, controlul administrațiilor publice locale este la fel de important precum controlul justiției pentru asigurarea unei victorii în alegerile parlamentare stabilite pentru 24 februarie 2019.

Ștefan Gligor mai spune că anularea alegerilor locale din Chișinău a demonstrat gradul de control absolut al justiției și instituțiilor statului, precum și caracterul formal al viitoarelor alegeri parlamentare. Însă, prin victoria obținută de Andrei Năstase în alegerile locale, anul 2018 a marcat cea mai mare reușită a opoziției anti-oligarhice. „Acest exercițiu a demonstrat o capacitate extraordinară de consolidare a societății în pofida tacticilor de scindare și polarizare pe larg aplicate de PDM/PSRM, de utilizare a resurselor mediatice și financiare împotriva opoziției”, spune Ștefan Gligor.

În opina sa, în mod cert, anul 2018 poate fi considerat anul în care a încetat să funcționeze conceptul reprezentării poporului prin intermediul alegerilor parlamentare și/sau locale și a unei democrații funcționale. Ștefan Gligor amintește de inițiativa cu privire la inițierea unui referendum legislativ prin intermediul căruia s-a propus anularea sistemul electoral mixt, acțiune care a fost respinsă de către CEC în repetate rânduri. „Anul 2018 nu trebuie să rămână doar cel în care a fost deturnat procesul de integrare europeană, a fost suspendată asistența macrofinanciară de către UE, au fost anulate alegerile locale, a fost anihilată independența justiției/statului de drept, a fost mușamalizată și tărăgănată investigarea celor mai mari crime financiare și de spălare a banilor în Europa de sud-est”, spune Ștefan Gligor.

Directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme este de părere că Republica Moldova va putea sărbători independența doar atunci când fiecare din noi o vom garanta și apăra prin coeziune și mobilizare întru apărarea drepturilor noastre. „În 2018 ne-a fost refuzat dreptul la vot și la alegeri, ce-ar trebui să mai facă acest regim oligarhic ca să ripostăm și să ne asigurăm dreptul la alegeri cinstite și reprezentative?”, se întreabă Ștefan Gligor. Potrivit lui, acest an poate și trebuie să devină un an în care cetățenii Republicii Moldova și-au apărat dreptul la democrație, libertate, justiție independentă și bunăstare. Însă pentru a obține o victorie în acest sens trebuie de impus Parlamentul Republicii Moldova să anuleze sistemul electoral mixt, adoptat în pofida opiniei Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, cu grave încălcări și contrar voinței poporului.

Pe aceeași temă:

Ion Manole: Moldova a înregistrat un regres privind respectarea principiilor democratice

Ion Tăbârţă: Cel de-al 27-lea an de independență nu poate fi trecut la capitolul reușit

Corneliu Ciurea: În Moldova se dă o luptă pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării

Oazu Nantoi: Țara în care sunt votați „dodonii” este condamnată

Alexei Tulbure: Guvernarea a trecut peste toate liniile roșii în subminarea democrației

Octavian Ţâcu: Statalitatea și independența sunt subminate timp de aproape trei decenii

Roman Mihăeș: Statul Republica Moldova este implicat într-un amplu proces de modernizare

Anatol Țăranu: Cel de-al 27-lea an de independență a consolidat caracterul falit al țării

Rosian Vasiloi: În 27 de ani de independență, Moldova a pierdut avântul spre democrație

Nicolae Negru: Independența Republicii Moldova devine și mai vulnerabilă
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE