Un sistem de apărare aeriană costă sute de milioane de euro, iar bugetul nostru de apărare este mult mai mic. O spune deputatul PAS, Radu Marian, după ce trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit parlamentarului, autoritățile depun eforturi pentru a întări capacitățile de apărare, în condițiile în care timp de 30 de ani nu s-a investit în acest domeniu. În același timp, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că statutul de neutralitate prevăzut în Constituție nu împiedică Republica Moldova să-și caute aliați care să-i asigure securitatea, notează IPN.
Potrivit istoricului Octavian Țîcu Republica Moldova ar trebui să solicite statelor europene să ne protejeze spațiul aerian. O astfel de solicitare trebuia făcută încă înainte de războiul din Ucraina, spune istoricul.
„Demult trebuia de făcut acest lucru, dar pentru asta era nevoie de voință politică pentru a schimba statutul de neutralitate. Timp de 30 de ani Rusia a urmărit să nu avem armată, să nu avem sistem de apărare și să nu existe o contrapondere regimului separatist pe care-l are în stânga Nistrului. În 30 de ani statutul de neutralitate a fost cartea de vizită a tuturor partidelor filoruse care au fost în Republica Moldova și a guvernărilor care nici măcar n-au încercat să înceapă discuțiile cu privire la schimbarea statutului de neutralitate”, a spus istoricul Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Ministerul Apărării a anunțat că luni, 10 octombrie, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei rachete care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Președintele Platfomei DA, Dinu Plîngău, califică acest lucru drept o sfidare la adresa securității Republicii Moldova.
„Sursele din Ucraina spun că ar fi fost vorba de mai multe rachete care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Noi acum înțelegem că avem grave probleme de securitate. Noi ca stat nu ne putem permite sute de milioane de euro pentru un sistem de apărare. Dar statutul de neutralitate pe care-l vehiculează atât politicienii proruși de la Chișinău nu împiedică Republica Moldova să caute aliați, să caute ajutor, mai ales în condițiile în care securitatea noastră este sfidată”, a spus președintele Plaformei DA, Dinu Plîngău.
În același timp, reprezentanții guvernării spun că autoritățile solicită ajutor partenerilor noștri occidentali, însă detaliile strategiei de securitate nu pot fi făcute publice.
„Nu este adevărat că nu s-a făcut cerere. Noi nu putem vorbi deschis de strategia de apărare, pentru că nu vrem ca oamenii care vor rău Republicii Moldova să aibă detalii. În ultimul an s-au făcut și se fac în continuare cereri pentru a ne îmbunătăți apărarea și au fost mai multe livrări de echipamente. Noi avem soluții pentru cele mai dramatice situații. Nu e corect să dai vina pe această guvernare pentru inacțiunile din ultimii 30 de ani. Un sistem de apărare costă sute de milioane de euro. La noi bugetul pentru apărare pe an este de aproximativ 50 de milioane de euro”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, cele trei rachete care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova prezentau un pericol major pentru infrastructura țării și, în special, pentru aeronavele civile. Totuși, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că spațiul aerian rămâne deschis.