Statul a subvenționat parțial tratamentul peste hotare pentru 150 de moldoveni

Pe parcursul ultimilor trei ani, statul a subvenționat parțial tratamentul peste hotare pentru 150 de moldoveni. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Rodica Scutelnic, a declarat, în cadrul unu club de presă, că singurul criteriu de selectare a beneficiarilor este imposibilitatea de prestare a serviciului medical de care au nevoie în Republica Moldova, transmite IPN.

Bugetul destinat tratamentului în afara țării a fost de peste trei milioane de lei în ultimii trei ani. În 2014, pentru compensarea parțială a cheltuitelor au fost acceptate dosarele a 59 de pacienți care au efectuat tratament peste hotare. 14 dosare nu au fost acceptate pe motiv că tratamentul putea fi efectuat în tara. În 2015, din 72 de dosare depuse au fost acceptate 64. În 2016, au fost acceptate 53 de dosare din 58 depuse.

Cei mai mulți pacienți au beneficiat peste hotare de tratament oncologic. În cazul copiilor prevalează transplantul medular și intervențiile chirurgicale în cazul unor malformații congenitale foarte rare. Pacienții moldoveni pleacă peste hotare şi la tratament cardiochirurgical, deoarece există încă afecțiuni care nu pot fi tratate în ţară. De asemenea, în spitalele din Moldova nu sunt disponibile toate tipurile de tratament radiochirurgical, radioterapie cu intensitate modulară, retinopatia prematurului etc. Datorită investițiilor în sistemul de sănătate, transplantul hepatic pentru copii poate fi realizat deja şi în țâră, a menționat Rodica Scutelnic.

Solicitată anterior de IPN, ministrul Ruxanda Glavan, a declarat că pentru a beneficia de compensarea parțială a tratamentului peste hotare, solicitantul trebuie să fie consultat de specialiștii din ţară și aceștia să emită o concluzie că nu poate fi tratat în Moldova. Concluzia respectivă trebuie să ajungă la comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, împreună cu cererea din partea pacientului, dar şi cu un set de documente. În cazul în care comisia ia o decizie favorabilă, când se întoarce de la tratament persoana aduce copia bonului de plată pentru serviciul medical de care a beneficiat. Un regulament precizează că suma compensată nu poate depăşi 25% din costul tratamentului. Însă sunt şi situații individuale când suma alocată poate fi majorată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE