StarNet susţine libertatea de exprimare pe Internet

Compania StarNet se arată îngrijorată de unele iniţiative ale Procuraturii Generale care ar putea restricţiona accesul liber al cetăţenilor la informaţie, notează IPN cu referire la un comunicat StarNet.

„Liber să descoperi” este mai mult decât un slogan pentru StarNet. Este un credo al companiei, al tuturor celor 600 de angajaţi StarNet care muncesc pentru a oferi oamenilor acces la cele mai bune servicii de internet şi comunicaţii electronice, dar şi un îndemn pentru cei care utilizează platforma world wide web zi de zi. Sloganul este cu atât mai actual, în condiţiile în care anumite instituţii de stat caută să reglementeze acest vast spaţiu de comunicare”, se spune în comunicat.

Compania precizează că, recent, un comunicat al Procuraturii Generale anunţă că în curând va fi restricţionat accesul la libera circulaţie în spaţiul online. „Curând vor fi blocate anumite site-uri cu conţinut ilegal. StarNet este de părerea că odată implementată, această iniţiativă va duce la restricţionarea accesului la o serie de site-uri şi limitarea accesului liber al cetățenilor la informaţie”.

StarNer afirmă că, sub pretextul evitării crimelor cibernetice, Procuratura a anunţat că vor fi încheiate acorduri cu furnizorii de internet, prin care să-i oblige să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la diferite site-uri.  „Documentul prevede instituirea pe lângă Procurorul General a Comitetului naţional de răspuns la incidentele de securitate cibernetică, dar şi organizarea unui sistem de baze de date cu acces a autorităţilor responsabile privind ameninţările, vulnerabilităţile şi incidentele de securitate cibernetică identificate sau raportate, tehnici şi tehnologii folosite pentru atacuri, precum şi bune practici pentru protecţia infrastructurilor cibernetice. De asemenea, vor fi elaborate şi încheiate acorduri voluntare şi convenţii la nivel local între autorităţile publice şi operatorii privaţi, în special furnizorii de servicii Internet, privind procedura de blocare şi închidere a site-urilor ilegale.” se arată într-un comunicat pe site-ul www.procuratura.md .

StarNet are o atitudine proactivă în ceea ce priveşte protejarea utilizatorilor de conţinut ilegal şi periculos, însă atâta timp cât nu sunt definitivate procedurile de lucru şi nu este stabilit în termeni exacţi cadrul legal, riscăm să ajungem la momentul în care anume utilizatorul va fi privat de dreptul la informare.

„Internetul a fost şi rămâne unul dintre cele mai deosebite instrumente de comunicare şi informare de pe mapamond. Deschiderea şi accesul nelimitat şi universal care s-au aflat la baza internetului îl fac unic în lume. Libertatea atribuită acestui mediu de comunicare a generat inovaţii şi descoperiri în diverse domenii ale ştiinţei, a impulsionat dezvoltarea economică, a adus oamenii din diferite colţuri ale lumii mai aproape. Orice tentativă de a introduce un control asupra Internetului va duce la degradarea conceptului de world wide web: lumea posibilităţilor nelimitate şi va sufoca inovaţia”, spune Alexei Munteanu, director marketing, compania StarNet.

StarNet, prima companie din Moldova care a adus internetul de mare viteză prin fibra optică în casele oamenilor, are în prezent peste 75 000 de clienţi şi peste 2000 de companii care se bucură de o navigare sigură şi nestingherită pe internet, la cele mai mari viteze. Libertatea de care se bucură toţi utilizatorii este esenţială, iar încercarea de a bloca şi închide anumite site-uri va priva clienţii de dreptul la informare şi libertatea de exprimare, se spune în comunicatul StarNet.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.