Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile

Starea de urgență din Republica Moldova, care a fost instituită în februarie 2022, se prelungește cu încă 60 de zile, începând cu data de 4 iunie. O hotărâre în acest a fost aprobată vineri seara de Parlament la propunerea Guvernului. Premierul Dorin Recean a făcut trimitere în plen la războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și riscurile de securitate la adresa țării. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat guvernarea că prelungește starea de urgență deja pentru a opta oară, transmite IPN.

Șeful cabinetului de miniștri s-a referit la provocările de natură energetică, hibridă, socială și de securitate, generate de contextul regional actual. Potrivit lui, în aceste condiții autoritățile au nevoie de menținerea unor pârghii și instrumente care să permită luarea deciziilor rapide și eficiente. „Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse rețelele de apeduct și canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare și alte necesități. De asemenea, sunt afectate rețelele electrice, ceea ce are un impact direct și asupra Republicii Moldova”, a declarat premierul.

Potrivit lui, în aceste condiții este importantă capacitatea Guvernului de a lua decizii imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență. În același timp, Dorin Recean a menționat că în luna iunie executivul va finaliza o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordonanței de urgență, după modelul României, și care ba putea înlocui instrumentul stării de urgență. Or, în opinia sa, ordonanța de urgență va crește substanțial eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului și va face fiecare hotărâre luată în situație de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anulare în Parlament.

Deputata BCS, Ivanna Koksal, a declarat în luarea sa de cuvânt că acum nu există o stringență pentru prelungirea stării de urgență. Potrivit ei, cetățenii au obosit de stres psihologic, presiune și deznădejde. „Declararea de opt ori la rând a stării de urgență este deja o boală cronică. PAS bate recorduri pe multiple dimensiuni, inclusiv la capitolul inflație și pauperizare a oamenilor, utilizarea resurselor administrative în interesul partidului etc.”, a mai spus parlamentara.

Comunista Diana Caraman a menționat că guvernarea invocă riscuri de securitate, dar nu este clar cum în aceste două condiții va fi organizat evenimentul din 1 iunie, la care vor participa circa 50 de lideri europeni. De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale și-a depășit atribuțiile în luarea deciziilor sale, inclusiv atunci când a suspendat licența mai multor posturi de televiziune.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a votat contra, iar Partidul politic Șor nu s-a prezentat la ședință.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de mai multe ori, precedentul proiect în acest sens fiind votat în Parlament pe 30 martie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.