Cel mai potrivit loc pentru construcția Stadionului Național este un teren din localitatea Stăuceni, în apropierea Arenei Chișinău. Așa arată studiul de prefezabilitate efectuat la comanda Federației Moldovenești de Fotbal. Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a subliniat că stadionul va avea toată infrastructura necesară pentru categoria 4 UEFA, care presupune cele mai înalte standarde pentru desfășurarea competițiilor de fotbal internaționale importante. Terenul de joc va fi echipat cu un sistem de drenaj și irigații pentru a menține condiții optime ale suprafeței de joc. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va iniția procedura de elaborare a studiului de fezabilitate pentru a furniza răspunsurile finale, transmite IPN.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Andrei Spînu a comunicat că discuțiile privind construcția stadionului au început în toamna anului trecut. La comanda Federației Moldovenești de Fotbal a fost realizat un studiu de prefezabilitate pentru construcția stadionului. Din cinci terenuri identificate, cel de la Stăuceni, în apropierea Arenei Chișinău, este cel mai potrivit.
Andrei Spînu a menționat că va fi construit un stadion la cele mai înalte standarde, care să fie gazda jocurilor naționale și internaționale. Tribunele vor fi confortabile, cu vizibilitate excelentă și vor include secțiuni pentru familii și zone pentru suporterii echipelor. Tribuna pentru presă va fi echipată cu toate facilitățile necesare. Sunt planificate vestiare separate pentru echipele gazde și oaspete, dotate cu toate facilitățile necesare pentru jucători și personal. Capacitatea stadionului va fi de la 20 la 25 de mii de locuri pentru spectatori, a punctat ministrul.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va iniția elaborarea studiului de fezabilitate care va oferi răspunsurile finale. Durata maximă pentru realizarea acestuia este de un an. În baza studiului de fezabilitate, Guvernul va iniția procedura de proiectare și construcție a stadionului. Estimările indică că toate costurile proiectului se ridică la 85 de milioane de euro. Sursele potențiale de finanțare vor fi atât din partea Guvernului Republicii Moldova, cât și din partea sectorului privat și al partenerilor externi. Andrei Spînu a menționat că Stadionul Național reprezintă nu doar o investiție în fotbal, dar și o investiție în creșterea economică, în crearea de locuri de muncă, în promovarea sportului, în revitalizarea zonei și atragerea turismului în Republica Moldova. Este un obiectiv ambițios care își propune să fie construit în următorii cinci ani, a mai spus oficialul.
Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, a menționat că fotbalul moldovenesc este într-un proces de evoluție continuă și este o tendință care trebuie să fie menținută. Realizările recente ale cluburilor naționale în competițiile europene arată că este necesară o atenție sporită în special segmentului de infrastructură. Arena modernă de fotbal va deschide oportunități noi pentru a desfășura la Chișinău evenimentele fotbalistice mari și va transforma Moldova într-o destinație pentru pasionații de fotbal, a spus Leonid Oleinicenco.
„Astăzi, punem temelia unui stadion care nu va fi doar o arenă sportivă, ci un simbol al unității noastre naționale. Aici se vor scrie noi povești de succes, vor crește noi eroi. Aici vom învăța împreună ce înseamnă să crezi în tine și în echipa taˮ, a spus ministrul educației și cercetării, Dan Perciun.