Spitalul „Valentin Ignatenco” are un tomograf computerizat, cu sprijinul Guvernului Japoniei

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” are un tomograf computerizat modern datorită unei donații a Guvernului Japoniei de 12 milioane de lei, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a spus la ceremonia de inaugurare că procurarea tomografului la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” este relevantă având în vedere că instituția deservește toate urgențele chirurgicale din municipiul Chișinău cu aspect pediatric.  Este al doilea tomograf instalat într-un spital cu specific pediatric din Moldova, primul fiind la Institutul Mamei și Copilului. Secretarul de stat și-a exprimat convingerea că specialiștii din respectivul spital așteaptă demult în instituție un astfel de echipament de diagnostic de înaltă performanță.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu, a adus mulțumiri în numele cetățenilor ambasadorului Japoniei pentru sprijinul  în procurarea tomografului. Potrivit președintei, statul s-a angajat într-un efort major de modernizare a sistemului medical, și chiar dacă se încearcă identificarea de resurse, lucrurile ar avea loc mai lent dacă nu ar exista susținerea partenerilor de dezvoltare. Președinta a spus că se va încerca în continuare susținerea medicilor și se va încerca a crește ecomimia pentru a crește salariile cadrelor medicale și mai mult.

Yamada Yoichiro, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, a relatat că acordul de grant pentru furnizarea echipamentului medical a fost semnat în decembrie 2020, în toiul crizei pandemice. El și-a exprimat recunoștința față de munca lucrătorilor medicali. Potrivit lui, datorită altruismului medicilor, oamenii se pot bucura de viață ca și înainte de 2020. Ambasadorul a remarcat că întreaga lume a remarcat cât de călduros au fost primiți refugiații din Ucraina în urma războiului.. Ambasadorul a spus că Japonia vrea să participe la reconstruirea sistemului medical inițiat de ministra sănătății, dar și că susține eforturile Moldovei de aderare la UE.

Directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, Alexandru Holostenco, a remarcat că tomograful va crește calitatea actului medical din instituție. Pe lângă costurile aferente proiectului, el a menționat și fondurile de 330 de mii de lei alocate de fondatorul instituției pentru amenajarea spațiului pentru tomograf.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.