Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” va fuziona cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, prin absorbție. O prevedere în acest se conține într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Sănătății, transmite IPN.
„Toate maladiile contagioase fac parte din grupul maladiilor infecțioase, ceea ce face posibil de a comasa ambele instituții cu elaborarea unui management de activitate comun. În aceeași ordine de idei politicile de sănătate publică în contextul maladiilor infecțioase necesită implicarea administrației, cadrelor didactice și personalului medical din cadrul ambelor spitale, inclusiv implementarea politicilor de sănătate ale Guvernului, Programelor Naționale de prevenire și combatere a maladiilor contagioase, infecțioase, sexual transmisibile în contextul național”, se menționează în proiectul Ministerului Sănătății.
Spitalul de Boli Infecțioase a fost creat în 1896 și își desfășoară activitatea în clădiri ale căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespunde cerințelor contemporane, iar aceasta are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical. În municipiului Chișinău există un singur spital de boli infecțioase care asigură asistență medicală spitalicească, cu 135 de paturi. Totodată, Spitalul „Toma Ciorbă” nu dispune de o secție de terapie intensivă corespunzătoare pentru acordarea asistenței medicale pacienților critici, de secție pediatrică, laborator performant etc. Acest fapt, frecvent implică necesitatea transportării pacienților pentru investigații sau pentru asigurarea continuității tratamentului în alte instituții medicale, ceea ce pune sub risc calitatea actului medical, securitatea și chiar supraviețuirea pacientului.
Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile își desfășoară activitatea în edificiu a cărui stare este una mai corespunzătoare și acest edificiu poate fi ajustat la standardele actuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții.
Autoritățile din sănătate consideră că este prioritară implementarea unui management comun al spitalelor care are drept scop reorganizarea și eficientizarea operațională a activităților instituțiilor menționate, care să asigure calitatea serviciilor medicale acordate și siguranța pacienților prin creșterea gradului de complianță la standardele naționale și internaționale.