Spitalele au epuizat rezervele de Factor VIII necesar bolnavilor de hemofilie

Instituţiile medicale din Republica Moldova au epuizat rezervele de Factor VIII, preparat necesar pentru coagularea sângelui, iar alte cantităţi nu au fost încă procurate din cauza unui tender eşuat. În această situaţie, bolnavii de hemofilie care sunt în stare gravă riscă să moară, spune preşedintele Asociaţiei de Hemofilie din Moldova, Ghenadie Ostrofeţ.

Solicitat de IPN, Ghenadie Ostrofeţ, a menţionat că majoritatea bolnavilor de hemofilie au probleme ortopedice, dar, cu părere de rău, nu pot fi operaţi în Moldova. Intervenţiile sunt foarte complicate, dar şi periculoase. Particulară pentru aceşti bolnavi este deformarea articulaţiilor din cauza sângerărilor dese, aceste traume duc la limitarea mişcărilor şi la atrofii musculare. Deseori aceste persoane au nevoie de intervenţii chirurgicale la genunchi, coate chiar şi protezarea lor. În statele vecine astfel de intervenţii sunt făcute cu succes. În Moldova nici măcar specialiştii bine pregătiţi în acest domeniu nu vor să se apuce să opereze pentru că este riscul prea mare de deces. Totodată este nevoie de cantităţi enorme de Factor VIII, care ar opri sângerările din timpul intervenţiei.

„Intervenţiile şi protezările se fac individual. Ca şi preşedinte al organizaţiei, am reuşit din anul 2004 să organizăm intervenţia chirurgicală la articulaţii a două persoane peste hotarele ţării, în Kazahstan şi la Moscova. Preparatele şi cheltuielile pentru intervenţie au fost achitate de  către Asociaţia de Hemofilie din Federaţia Rusă, iar autorităţile centrale de la Chişinău nu au contribuit cu nimic. Este o indiferenţă totală atât din partea medicilor, cât şi din partea autorităţilor care ar putea soluţiona problema, a mai adăugat Ghenadie Ostrofeţ.

Preşedintele Asociaţiei de Hemofilie din Moldova a mai spus că deja 2 ani se procură prin tender cantităţi foarte mici de Factor VIII, care sunt repartizate în cele două centre republicane de tratament a hemofiliei, unul pentru copii şi altul pentru maturi. Acest preparat se repartizează doar pentru cazurile grave. Restul bolnavilor sunt trataţi cu crioprecipitat şi crioplasmă – substanţe extrase din sângele uman, administrarea cărora este demult interzisă în Europa.

„La tenderul organizat la începutul acestui an, pentru procurarea Factorului IX au fost comandate 140 de fiole, ceea ce este foarte puţin, dar tenderul a eşuat din cauza unor neînţelegeri dintre distribuitori şi aşa şi nu s-a mai procurat nimic. Aceeaşi situaţie a fost şi cu tenderul pentru procurarea Factorului VIII, unde s-a propus procurarea a 1024 de fiole. Pentru o transfuzie a sângelui la un copil o fiolă este suficientă, dar pentru un matur la o singură transfuzie a sângelui pot fi necesare şi până la 6 fiole de Factor VIII, şi astfel, imaginaţi-vă de câte fiole este nevoie pentru cei 240 de bolnavi de hemofilie din Moldova. Situaţia este gravă şi asta deoarece în spitalele din republică nu mai există Factor VIII”, a comunicat preşedintele asociaţiei.

Ghenadie Ostrofeţ a  mai spus că a fost semnat un program de colaborare dintre asociaţia din Moldova şi Asociaţia Mondială a Hemofiliei. Una din prevederile pe care trebuie să şi le asume partea moldovenească este procurarea de Factor VIII câte 1,0  unitate pe cap de locuitor. O altă prevedere a fost că Ministerul Sănătăţii va aloca 10 milioane de lei pentru procurarea preparatului. Până acum din această sumă s-au alocat 2,4 milioane lei Însă banii alocaţi rămân suspendaţi din cauza tenderului eşuat.

Totodată şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină trebuie să aloce încă 10 milioane de lei pentru procurarea Factorului VIII şi IX care va fi distribuit în farmacii, iar bolnavii de hemofilie vor putea să-l primească preparatul compensat, în bază de reţetă. Tenderul va avea loc la sfârşitul lunii aprilie a anului curent, unde se va decide distribuirea medicamentelor în care farmacii şi mecanismul. Dacă tenderul va reuşi, atunci eliberarea de Factor IX va fi o premieră absolută pentru Republica Moldova. Până acum niciodată nu a mai fost procurat acest preparat necesar tratamentului hemofiliei de tip B.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.