Sondajele IMAS și BOP arată rezultate divergente vizavi de euro-optimismul moldovenilor, opinie

În luna decembrie 2017, au fost publicate două sondaje, ale căror rezultate confirmă tendințele pozitive ale vectorului european. Proporțiile acestor tendințe diferă simțitor, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Sondajul IMAS este dominat de un sentiment pro-european amplificat, iar rezultatele acestuia, observă Dionis Cenușa, sunt comparabile cu nivelul euro-optimismului înregistrat în Moldova în 2010, cu 2 ani până la scandalul vânătorii de la „Pădurea Domnească” și cu 4 ani înainte de dezvăluirea furtului din sistemul bancar.

De asemenea, politologul mai observă o discrepanță între sprijinul față de UE atunci când este formulată o singură opțiune geopolitică și respectiv în cazul când respondenții trebuie să aleagă între doi vectori distincți. Această diferență este de circa 4% în cazul sondajului IMAS și de sub 1% în Barometrul Opiniei Publice.

Dionis Cenușa subliniază faptul că ambele sondaje au fost realizate în, practic, același interval de timp, noiembrie-decembrie 2017, când atenția publicului a fost captivată de solicitarea perspectivei europene de către guvernare de la UE, rezultatele celui de-al 5-lea Parteneriat Estic și semnarea acordului privind asistența macro-financiară a UE.

Cu toate acestea, sondajele IMAS și BOP au elucidat doze de euro-optimism care diferă unul față de celălalt cu circa 12-17%, sondajul IMAS-ului comandat de PDM fiind extrem de pozitiv, scrie politologul.

El remarcă faptul că chiar și în interiorul sondajului IMAS există date ce arată unele aspecte de incongruență.

Principalii factori , în opinia lui Dionis Cenușa, au contribuit la creșterea euro-optimismului constau în promovarea activă a orientării europene de către guvernare, articularea unei poziții mai pro-active din partea UE și impactul limitat al apropierii de Uniunea Euroasiatică promovată de președintele Igor Dodon și PSRM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.