Soluțiile candidaților pentru animalele fără stăpân

Agenția de presă IPN a identificat o parte din problemele municipiului Chișinău și a întrebat candidații la funcția de primar al capitalei cum intenționează să le rezolve.

Octavian Țîcu, candidatul Partidului Politic Partidul Unității Naționale, menționează că problema animalelor fără adăpost există în oraș pentru că nu a existat o preocupare în acest sens din partea municipalității. Candidatul își amintește că cea mai primitivă și barbară abordare de a soluționa problema – eutanasia lor, a cauzat proteste. Candidatul afirmă că sunt câteva soluții pentru a redresa situația, iar una dintre acestea este extinderea azilului destinat animalelor fără adăpost, care în prezent are o capacitate de până la 400 de animale, dar cererea este de mii.

Având în vedere posibilitățile reduse ale municipalității, animalele fără stăpân trebuie captate, sterilizate și returnate. Candidatul îndeamnă locuitorii capitalei să sterilizeze inclusiv animalele pe care le au în casă. La fel, îi îndeamnă să-le domesticească pe cele fără adăpost. Octavian Ţîcu spune că, în primăvara anului trecut, a luat doi câini din stradă. Pe unul l-a dus în satul de baştină, iar pe celălalt l-a păstrat acasă. „Chișinăul este deficitar la mai multe chestiuni legate de finanțare, dar pornind de la realitățile pe care le avem, vom prelua și experiența altor orașe europene pentru a rezolva problema”, a spus Octavian Țîcu.

Ivan Diacov, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, spune că lipsa unui control eficient este principala cauză a problemei câinilor vagabonzi, care au umplut străzile capitalei. Candidatul menționează că nu va încerca „să descopere America” în soluționarea acestei probleme, dar va face în Chișinău ceea ce a făcut liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi la Bălți. Ivan Diacov susține că va construi un azil, cu o capacitate mare, dotat cu toate cele necesare animalelor, inclusiv cu serviciu veterinar, care va steriliza animalele. „Vom aplica cea mai umană soluție”, dă asigurări candidatul.

O altă măsură, spune Ivan Diacov, va fi responsabilizarea cetățenilor care au în grijă animale de companie. Pentru ca aceștia să nu ajungă în stradă, se va face un recensământ al patrupezilor. Se vor aplica amenzi usturătoare în cazul în care stăpânul nu va ști nimic de soarta animalului. De asemenea, se va aplica impozitarea minimală pentru proprietarii de animale. „În scopul soluționării problemei, vom încerca să atragem granturi și vom redirecționa resursele financiare care azi se scurg din buget prin scheme de corupție”, a spus Ivan Diacov.

Vladimir Cebotari, candidatul Partidului Politic Partidul Democrat, afirmă că până acum nimeni nu s-a ocupat serios de problema animalelor fără adăpost din municipiul Chișinău. Candidatul spune că în capitală sunt mai multe organizații care ar putea finanța și contribui la organizarea unor centre de plasament pentru animalele fără adăpost. Și Primăria municipiului Chișinău are un șir de spații nevalorificate, uitate, unde ar putea fi organizate centrele de plasament pentru animalele fără adăpost.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, pot fi optimizate costurile de întreținere a acestor centre solicitând ajutor diferitor organizații și asociații obștești. Candidatul este sigură că se vor găsi mulți voluntari care vor fi bucuroși să se implice în îngrijirea acestor animale. Vladimir Cebotari susține eutanasia doar a animalelor bolnave și care prezintă pericol pentru cetățeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.