Societatea civilă intenţionează să monitorizeze listele electorale ale partidelor pentru parlamentarele din 2009
Societatea civilă intenţionează să monitorizeze listele electorale ale partidelor pentru parlamentarele din 2009. Oportunitatea acestei iniţiative a fost discutată vineri, 17 octombrie, în cadrul unei mese rotunde, cu participarea reprezentanţilor partidelor politice şi a organelor de stat, transmite Info-Prim Neo.
Iniţiativa, care urmează a fi lansată în viitorul apropiat, aparţine unui grup de organizaţii neguvernamentale (Asociaţia pentru Democraţie Participativă „Adept”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Centrul de analiză şi investigaţii jurnalistice, Centrul „Acces-info” şi Fundaţia „Soros”). Olesea Stamate, director de programe la Fundaţia „Soros” Moldova, a declarat că monitorizarea listelor concurenţilor electorali va fi efectuată în cadrul campaniei „Pentru un Parlament curat”, similară cu cele care au avut loc în România, Bulgaria şi Croaţia.
Societatea civilă va selecta un grup de jurnalişti de investigaţie, care vor ancheta fiecare concurent promovat pe listele partidelor, în baza unor criterii de integritate. Potrivit directorului Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, organizaţiile vor propune partidelor să scoată de pe listele candidaţilor la funcţia de deputat acele persoane care nu vor corespunde criteriilor. Printre criteriile, care urmează a fi definitivate în colaborare cu formaţiunile politice, se numără traseismul politic, averea necorespunzătoare veniturilor declarate, utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal, de familie, maladministrare (în special cazuri pe care Moldova le-a pierdut la CEDO), comportament nedemocratic (declaraţii publice neadecvate poziţiei, implicarea în scandaluri politice) ş.a.
Grupul de ONG-uri a iniţiat în vară discuţii cu partidele politice cotate cu cele mai mari şanse să ajungă în Parlament. Organizatorii urmează să semneze acorduri de colaborare cu fiecare partid. Aceasta, însă, nu reprezintă o precondiţie a monitorizării. Grupul de iniţiativă asigură că vor fi monitorizate şi acele partide care vor refuza să semneze acordul, însă ele vor fi dezavantajate faţă de cele care îl vom semna. Acestora din urmă le vor fi prezentate în prealabil încălcările depistate, partidele având şansa să-şi retragă candidaţii respectivi de pe liste, înainte ca rezultatele monitorizării să fie făcute publice.
Reprezentaţii partidelor politice prezenţi la masa rotundă au declarat că iniţiativa societăţii civile este una binevenită. „Suntem conştienţi că această acţiune este şi în interesul nostru, însă cel care are de câştigat în primul rând este alegătorul”, a spus preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. „Orice partid de opoziţie este interesat să facă o analiză a listelor electorale, după ce opozanţii lor sunt la putere timp de 8 ani”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Alianţei Molodva Noastră, Victor Osipov.
Totuşi, reprezentanţii partidelor au atenţionat că este necesar să fie aplicată o metodologie bine pusă la punct, iar criteriile să fie reprezentative şi măsurabile. De asemenea, ei au atenţionat asupra riscului ca informaţiile din rapoartele de monitorizare să fie preluate selectiv şi utilizate, prin intermediul resurselor mediatice ale unor partide, împotriva altor partide. „Mi-e teamă că nici societatea civilă şi nici mass-media necontrolată de stat, care este foarte slabă, nu va avea capacităţi suficiente de a se opune valului de propagandă care va veni din partea opusă şi nu toţi candidaţii vor avea parte de tratament egal”, a declarat vicepreşedintele Partidului Democrat, Igor Klipii.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Ştirbu, a spus că CEC este gata să susţină această iniţiativă şi este deschis pentru colaborare atât cu societatea civilă, cât şi cu partidele politice.
Reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi Partidului Popular Creştin-Democrat nu au răspuns invitaţiei să participe la masa rotundă.