Societatea civilă este tânără şi politicienii nu o ascultă, dezbateri

Reprezentanţii societăţii civile afirmă că nu sunt auziţi de către politicieni, deoarece aceştia pun pe prim plan interesele personale şi mai apoi pe cele ale cetăţenilor. În acelaşi timp societatea civilă se caracterizează ca fiind una tânără şi care nu poate influenţa clasa politică din ţară. Părerile au fost expuse în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, organizată de Agenţia de presă IPN.


La dezbateri au participat reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de pe mai multe sectoare. Expertul permanent al dezbaterilor, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a remarcat că reprezentanţii societăţii civile prezenţi pot atrage alte organizaţii care să se alăture mesajului lor că nu mai tolerează criza politică instalată după demiterea Guvernului.

„Aceste organizaţii pot constitui o forţă impunătoare în Moldova. Acest mesaj poate ajunge la mass-media şi la cetăţeni, la ambasadori, la partenerii externi. Rolul societăţii civile este important. Liderii alianţei de guvernământ profanează ideea strategică a Republicii Moldova – integrarea europeană. Această idee nu poate fi promovată în maniera făcută până acum de guvernanţi”, a subliniat expertul.

Eduard Mihalaş, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului, crede că partidele din Republica Moldova nu ştiu ce înseamnă guvernarea. El este de părere că politicienii, când ajung la putere, consideră că trebuie să împartă toate funcţiile.

„Presiunea din partea cetăţenilor este slabă sau chiar nu există, cetăţenii cred că această criză este responsabilitatea politicienilor, nu se implică nici membrii de partide, mai ales organizaţiile de tineret sunt implicate doar în campanii electorale. Opoziţia nu dă un exemplu, ei cred că trebuie să ajungă din nou la guvernare şi să utilizeze acelaşi instrumente. Politicienii nu pot guverna, nu pot să-şi consulte membrii de partid”, a remarcat Eduard Mihalaş.

Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, spune că dincolo de ruptura care există în cadrul alianţei de guvernământ, există o mare prăpastie între politicieni şi societatea civilă. „Ei şi-au avut scopurile lor, noi interesele noastre, care nu au coincis în final. Noi ne-am pus speranţe că această clasă politică tânără, în comparaţie cu cea comunistă, ne va propune ceva nou, dar ei nu au plecat departe de mentalitatea comunistă – de a controla totul. Noi nu suntem auziţi, deoarece ei cred că noi nu pricepem nimic în politică. Lucrurile merg prost, deoarece politicienii nu au idei, nu ştiu a guverna, nu ascultă ce spun oamenii, alte opinii. Să nu simţi pulsul societăţii este cel mai mare handicap politic al clasei politice”, a remarcat juristul.

Iuliana Cantaragiu, expert AO „Centrul Naţional de Mediu”, preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor, spune că orice criză apare când părţile nu se pot înţelege. „Deci. criza a apărut deoarece aceste trei partide nu au un scop comun. Dacă cele 3 partide şi-ar fi dorit acelaşi lucru, poate nu s-ar fi ajuns la acest moment. Consiliul Naţional al ONG-urilor a ieşit cu un apel către partide ca acestea să revină în albia scopurilor comune – integrarea europeană”, a remarcat Iuliana Cantaragiu, care consideră că societatea civilă moldovenească este una imatură încă, în proces de creştere.

Dezbaterea publică „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, este ediţia a XV-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.