Societatea civilă din Moldova, pe o treaptă mai sus comparativ cu ţările vecine

Republica Moldova a reuşit să dezvolte mecanisme de colaborare între societatea civilă şi instituţiile statului, şi chiar se poziţionează cu o treaptă mai sus comparativ cu state ca Ucraina şi Federaţia Rusă. Dacă până nu demult în Republica Moldova instituţiile publice erau utilizate ca pârghii de influenţă, în sensul politic al cuvântului. Acum acestea cooperează cu organizaţiile neguvernamentale, care promovează interesele publice. Opinia a fost expusă de către directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, într-un dialog cu IPN.

Directorul CReDO a declarat că în relaţiile societăţii civile cu instituţiile statului există o evoluţie calitativă importantă comparativ cu perioada precedentă. „Ne-am dori reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul Comisiei Electorale Centrale şi altor instituţii. Oricum, dacă este să comparăm situaţia cu ţările din est, acolo această colaborare în principiu lipseşte”, a remarcat Sergiu Ostaf.

Sergiu Ostaf a menţionat că funcţionarea instituţiilor publice prin comunicare cu societatea civilă vorbeşte despre o democraţie mai incluzivă şi mai deschisă către cetăţeni. „Dacă este să comparăm situaţia cu ţările din vest, cred că Republica Moldova, prin formele sale diverse instituţionalizate, se compară bine cu România şi chiar o devansează, deoarece în ţara vecină lipseşte un organ cum este Consiliul Naţional pentru Participare, iar Consiliul Naţional al ONG-urilor din România nu este atât de activ în spaţiul public. Cred că pe unele segmente situaţia din Republica Moldova este mai bună. Putem mai degrabă să ne comparăm cu ţări ca Ungaria şi Slovacia şi ne aflăm net superior în comparaţie cu Ucraina şi Federaţia Rusă”, a adăugat directorul CReDO.

Potrivit directorului CReDO, în Republica Moldova există consilii care se implică în procesul de luare a deciziilor, iar acest lucru influenţează modul de funcţionare a instituţiilor statului. „Cu părere de rău, mecanismul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în cadrul acestor consilii este încă extrem de politizat, însă prezenţa societăţii civile în cadrul acestor instituţii vorbeşte despre gradul de deschidere a autorităţilor publice locale şi acest lucru va oferi rezultate vizibile deja peste 2-3 ani”,  s-a arătat încrezător Sergiu Ostaf.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.