Socialiștii propun inițiative pentru mame și copii, dar fără a indica sursele de finanțare

Partidul Socialiștilor vine cu mai multe inițiative care, în opinia lor, vor susține mamele și copii din Republica Moldova. În perspectivă ,propun alocarea lunară a unei plăți de 150 de lei pentru toți copii care nu au împlinit 18 ani, indiferent de situația financiară a familiei. „Da, asta costă bani, dar pe copii nu trebuie să economisim”, a declarat într-un briefing de presă, deputatul socialist Vladimir Odnostalco, transmite IPN.

De asemenea, propun implementarea unei plăți lunare până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani. Până la un an – 803 de lei și de la 1 la 3 ani – 1734 de lei.

Alimentația trebuie să fie gratuită în școală, până la finele studiilor pentru fiecare copil, consideră socialiștii. De asemenea, pentru pregătirea copilului pentru școală, inclusiv a celor din clasele liceale, se propune ca, la 1 septembrie, să fie oferite alocații pentru cumpărarea rechizitelor școlare și a ghiozdanului. Deputatul nu menționează însă de unde vor fi identificate surse financiare în bugetul de stat pentru implementarea inițiativelor.

În altă ordine de idei, Vladimir Odnostalco a declarat că, încă în 2019, socialiștii au propus, elaborat și înregistrat un proiect cu privire la capitalul familial. Plata să nu fie pe familie, dar concret pe fiecare copil. Pentru primul copil în familie ­– trei salarii medii, cu dreptul ca banii să fie folosiți pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, medicina și educație. Al doilea copil – cinci salarii medii, iar al treilea copil – șapte salarii medii.

Potrivit deputatului, astăzi, accesul copiilor la informație este imens. Spre regret, maturii nu întotdeauna reușesc să urmărească ce face copilul în online, din diverse motive. De asemenea, mulți copii sunt lăsați fără supraveghere, fiind în situații de risc. El spune că, în 2014 a fost adoptată o lege care ar proteja copii, doar că din cauza resurselor umane limitate nu s-a implementat. Socialiștii spun că vor continua proiectul, vor căuta și instrui specialiști pentru a îmbunătăți situația.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.