Social-democraţii şi umaniştii acuză de netransparenţă partidele care au semnat acordul de formare a majorităţii CMC
Fracţiunea social-democrată şi cea a Partidului Umanist din Moldova (PUM) regretă compromiterea aspiraţiilor consolidării tuturor forţelor democratice în Consiliul Municipal Chişinău (CMC), prin formarea unei majorităţi din care sunt lipsă mai multe partide de opoziţie.
„Considerăm că acordul de constituire a majorităţii, semnat de PL, AMN, PPCD şi PDM la 24 iulie, a izolat celelalte partide democratice”, a declarat liderul PUM, Ion Mereuţă, în cadrul şedinţei din 26 iulie a CMC.
Potrivit sursei citate, PUM doreşte depăşirea barierelor şi este deschis conlucrării cu toate partidele democratice. „Vom promova democraţia şi proiectele care vor schimba viaţa în bine a Chişinăului, fără să ţinem cont de cine le-a propus”, a mai spus Mereuţă.
Preşedintele PSDM, Eduard Muşuc, a constatat că procesul de formare a Alianţei a fost unul nedemocratic, netransparent şi discriminatoriu. „Excluderea din procesul de negocieri a mai multor partide de opoziţie şi încercările permanente de scindare a fracţiunii social-democrate din CMC au fost dictate de interese politice şi au compromis ideea creării unei coaliţii democratice largi. Majoritatea formată este una îngustă, şubredă şi la limită, care nu va asigura o activitate durabilă şi eficientă a CMC.”, a subliniat Muşuc citând din declaraţia fracţiunii pe care o reprezintă.
Liderul social-democraţilor a infirmat insinuările precum că nu ar fi semnat acordul de formare a majorităţii, pe motiv că i s-a refuzat funcţia de viceprimar. În replică, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a spus că Eduard Muşuc nu a cerut niciodată funcţii pentru persoana sa, ci pentru fracţiune – atât funcţia de viceprimar, cât şi pretor.
Fostul candidat la funcţia de primar din partea PDM, deputatul Vladimir Filat care şi-a depus mandatul de consilier, a regretat, de asemenea, faptul că coaliţia nu a putut fi formată pe principii clare, cu implicarea tuturor forţelor democrate. „În formula actuală, coaliţia este una amputată”, a menţionat Filat, exprimându-şi speranţa că partidele vor depăşi neînţelegerile şi vor fi apte să formeze o coaliţie funcţională.
„Promisiunile pe care le-am făcut în campania electorală le vom putea respecta doar în cazul în care vom nu vom deveni vulnerabili în faţa guvernanţilor. Activitatea CMC urmează să aibă loc exact în cadrul prevederilor legale, astfel încât să nu lăsăm loc pentru a fi atacaţi”, a mai spus Filat.
Declaraţia de constituire a majorităţii CMC a fost semnată la 24 iulie de către PL, AMN, PPCD şi PDM. Potrivit Acordului, componentele majorităţii în CMC se obligă să respecte interesele legale ale cetăţenilor şi să acţioneze în vederea soluţionării problemelor lor; să creeze condiţii pentru dezvoltarea mediului de afaceri, să promoveze concurenţa liberă pe piaţa construcţiilor, să construiască locuinţe sociale pentru cei defavorizaţi şi familii tinere. Printre sarcinile asumate mai figurează neadmiterea corupţiei în administraţia publică din municipiul Chişinău, efectuarea în mod transparent şi nepărtinitor a licitaţiilor publice etc.
-
chimpu_confirma_musuc_n-a_cerut_f_viceprimar.mp3
- 0
-
mereuta_ceclaratie_cmc.mp3
- 0
-
musuc_declaratie_cmc.mp3
- 0