Situaţia politică împiedică iniţiativele de dezvoltare regională pe malurile Nistrului

Situaţia politică rămâne a fi principalul impediment în organizarea iniţiativelor de dezvoltare regională pe malurile Nistrului, notează Andrei Iovu, expert al Institutului de Politici Publice (IPP). Într-un studiu pe care îl semnează, expertul menţionează că imperativul politic de consolidare a statalităţii regiunii transnistrene pe care îl urmăreşte administraţia acesteia depăşeşte interesul de a asigura o dezvoltare social-economică şi cooperare sustenabilă între Chişinău şi Tiraspol, transmite IPN.

Andrei Iovu mai spune că bunele practici de cooperare denotă faptul că domeniile neutre tind să aibă mai mult succes. Este vorba de iniţiative privind  aprovizionarea cu apă, canalizare, managementul deşeurilor, irigare, proiecte ecologice de protecţie a râului Nistru etc. Proiectele nu trebuie să fie politizate, ci să servească necesităţilor cetăţenilor, a subliniat expertul.

Autorul unui alt studiu în domeniu, Alexandr Goncear, şeful Departamentului cercetărilor sociologice din cadrul Centrului de dezvoltare şi sprijin a iniţiativelor sociale „Rezonans” din regiunea transnistreană, constată că pentru dezvoltarea regională în stânga Nistrului este necesară reformarea administraţiei locale, cu instruirea ulterioară a funcţionarilor publici.

Expertul sugerează liberalizarea legislaţiei pentru a atrage mai uşor investiţii externe, inclusiv granturi de dezvoltare. O necesitate evidenţiată de  Alexandr Goncear este şi consolidarea comunicării inter-sectoriale între societatea civilă, organele administraţiei locale şi agenţii economici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.