Situaţia din Găgăuzia este tensionată din cauza puterii centrale, Artur Reşetnicov

Unica posibilitate de a rezolva situaţia din Găgăuzia, unde urmează să aibă loc 2 referendumuri cu care Chişinăul nu este de acord, este de a avea un dialog cu autorităţile de la Comrat. Situaţia este tensionată anume de către puterea centrală care a evitat să comunice cu propriul popor. De această părere este deputatul în Parlament din fracţiunea comuniştilor, Artur Reşetnicov, care a făcut declaraţiile în cadrul dezbaterii „Şansele dialogului civilizat dintre Chişinău şi Comrat şi alternativele periculoase ale acestuia”, organizată de Agenţia IPN.

„ Cred că unica şansă pentru rezolvarea acestei situaţii este dialogul, altă alternativă în viziunea noastră nu există. Cu regret astfel de dialoguri urmau să aibă loc la nivelul puterii centrale cu participarea Comratului încă anul trecut. Din cauza lipsei unui astfel de dialog, nu au avut loc consultări. Trebuia să se comunice cu cetăţenii şi înainte de parafarea Acordului de Asociere cu UE”, a remarcat deputatul.

Artur Reşetnicov spune că Partidul Comuniştilor a propus un referendum naţional consultativ, unde să fie întrebaţi cetăţenii despre opţiunea lor privind vectorul extern de dezvoltare a ţării. „Este dreptul oamenilor de a se expune asupra politicii externe. Nu înţelegem de ce guvernarea se teme să asculte propriul popor. În unele ţări europene se organizează zeci de referendumuri. În viziunea noastră, ceea ce face actuala guvernare este o crimă împotriva propriului popor. Este un drept natural al locuitorilor din Găgăuzia să desfăşoare aceste referendumuri”, a subliniat parlamentarul.

Comuniştii nu ascund că promovează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. „Dar noi în Adunarea Populară a Găgăuziei nu avem majoritatea. Acolo însă unanim s-a votat pentru aceste referendumuri. Da, noi, comuniştii, susţinem ,vrem astfel de referendum şi în alte localităţi. Chişinăul, înloc să poarte dialog, intentează dosare penale pe numele deputaţilor găgăuzi. În anii 89-92 tot prin intentarea dosarelor penale împotriva celor de la Tiraspol au provocat vărsare de sânge”, a subliniat Artur Reşetnicov.

Deputatul spune că până acum guvernarea s-a purtat în raport cu UTA Găgăuzia ca un elefant în magazinul cu porţelan. „Aceasta a scos tunurile şi se ascunde după procuratură şi instanţa de judecată. Dacă se va purta în continuare aşa, este pericolul ca Moldova să se întoarcă la ceea ce a fost în anii 90 pe Nistru”, a opinat deputatul.

Artur Reşetnicov este de părere că măsurile care acum le întreprinde conducerea ţării seamănă mai mult cu acţiunile unui pompier, iar aceasta este consecinţa unei guvernări proaste din ultima perioadă. „Este necesar ca guvernarea să coboare din cer şi să se ocupă de interesele cetăţenilor, să nu-i fie frică de a consulta poporul. Mecanismul cu promisiuni, dar şi cu intentarea dosarelor nu este eficient, oamenii vor să se expună”, a conchis deputatul.

Dezbaterea „Şansele dialogului civilizat dintre Chişinău şi Comrat şi alternativele periculoase ale acestuia” este ediţia XXV din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.