Situaţia din Crimeea a pus pe gânduri mai multe state din CSI, expert ucrainean

Situaţia din Crimeea a pus pe gânduri mai multe state, care analizează posibilitatea unei crize similare fiindcă au zone populate preponderent de ruşi. Această criză a afectat 3 regiuni concomitent – cea a Mării Negre, cea post-sovietică şi cea euroatlantică. Astfel de declaraţii a făcut expertul ucrainean, Anna Şelest, într-un interviu pentru IPN.

Anna Şelest, cercetător ştiinţific superior al filialei din Odesa a Institutului Naţional pentru Studii Strategice, Ucraina, spune căTurcia, care a încercat să menţină balanţa relaţiilor cu Rusia, a reacţionat în mod foarte dureros la chestiunea tătarilor din Crimeea, promiţându-le întregul său sprijin.. Belarus şi Kazahstan au început să se gândească serios la regiunile lor populate de ruşi sau rusolingvi. SUA şi UE nu erau pregătite pentru o astfel de turnură, s-a adeverit că mecanismele existente – OSCE, ONU, NATO – nu sunt eficiente - a subliniat expertul.

Anna Şelest şi-a formulat concluziile şi privind situaţia reală din Ucraina, dincolo de interpretările distorsionate din anumite organe de presă. „Ucraina se află acum într-un proces de transformare. Aceasta nu este trecerea puterii de la unii la alţii, este demolarea sistemului vechi. Nu toţi sunt gata pentru aceste schimbări, dar altă cale nu avem, pentru că în aceste trei luni societatea s-a maturizat radical. Din păcate, criza din Crimeea umbreşte problemele care au nevoie de cea mai mare atenţie acum”, a explicat expertul.

Este regretabil că situaţia din Crimeea distrage atenţia de la problemele grave din Ucraina – spune expertul. Ea consideră că principalele reforme pot fi implementate imediat după revoluţie, cât timp noua guvernare se bucură de încrederea cetăţenilor. O altă oportunitate pentru ţara sa ar putea să nu existe.

Anna Şelest spune că situaţia din Crimeea nu reprezintă doar o problemă teritorială a Ucrainei, ci poate da peste cap tot contextul politic internaţional şi legal din regiune, deoarece după aceasta niciun stat nu va mai putea să se simtă în siguranţă.

La 21 martie Ucraina va semna cu UE partea politică a Acordului de Asociere. Anna Şelest menţionează că aceasta este mai degrabă o manifestare de susţinere din partea UE, iar situaţia incertă din Crimeea nu poate influenţa semnarea. Mai complicată ar fi implementarea părţii economice a Acordului de Asociere, însă oficialii europeni deja au declarat că unele bariere economice vor fi scoase şi vor intra în vigoare chiar dacă parte economică a Acordului încă nu a fost semnată.

Anna Şelest consideră că situaţia Ucrainei poate servi un bun exemplu pentru Moldova că trebuie să acţioneze, să acorde mai multă atenţie populaţiei şi regiunilor problematice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.