Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în conformitate cu standardele internaționale, în cadrul unui proiect susținut financiar de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Moldova, a declarat, la o conferință de totalizare a proiectului, că îmbunătățirile obținute vor aduce beneficii consumatorilor, producătorilor, prelucrătorilor din sectorul alimentar și autorităților din domeniul siguranței alimentelor, transmite IPN.
Proiectul a fost implementat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor. Acesta s-a axat pe consolidarea cadrului legislativ în domeniu, îmbunătățirea expertizei ANSA și capacităților sale instituționale în aplicarea cadrului de analiză a riscurilor, pregătirea operatorilor din domeniul business-ului alimentar potrivit normelor de control internaționale și întărirea capacităților structurilor naționale.
Au fost elaborate amendamente la legislația națională și planul de gestionare al crizelor în sectorul alimentelor. Totodată, a fost făcută și o evaluare a sistemului național de control al alimentelor, urmând normele internaționale și criteriile de performanță elaborate de FAO în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.
„Este obligația noastră față de consumatorii din Republica Moldova să avem produse calitative și acest proiect ne va ajuta să câștigăm încrederea consumatorilor din piețele externe, în special din Uniunea Europeană”, a spus Vasile Luca, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Proiectul a fost lansat în 2014 și a avut un buget de 400 de mii de dolari.