Analiştii Igor Căldare şi Mihail Lupaşco solicită Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova să examineze problema taxelor neformale în biserică. Ei spun că, de jumătate de an, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei impun preoţii să plătească două taxe neformale, iar din 20 decembrie, acestea urmează să crească în jumătate.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Igor Căldare a specificat că taxele sunt colectate trimestrial de către secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaş, şi consilierul mitropolitan Veaceslav Şpac. Sumele sunt calculate în funcţie de numărul populaţiei din localitate, înmulţit la coeficientul 0,3. Adică, într-o localitate cu 3 mii de locuitori, preotul trebuie să plătească Mitropoliei 900 de lei la fiecare 3 luni. Suplimentar la aceasta, preoţii sunt obligaţi să procure marfă de la Mitropolie în valoare nu mai mică de suma impozitului achitat trimestrial, înmulţit la 4. Aceasta în condiţiile în care un set de lumânări la piaţă costă 50 de lei, pe când Mitropolia îl vinde cu 100 de lei.
Igor Căldare a mai spus că la fiecare sărbătoare mare preoţii sunt impuşi să ofere Mitropoliei bani în plic. Din sumele adunate din taxele informale şi cadouri sunt întreţinute clădirile Mitropoliei şi sunt plătite salariile pentru 10 funcţionari ai Mitropoliei.
Dacă taxele vor creşte cu 50%, preoţii ar putea să migreze la Mitropolia Basarabiei, care nu percepe niciun impozit, spune Igor Căldare. „Aceste impozite sunt un şantaj din partea conducerii Mitropoliei, care totodată creează şi tensiuni între enoriaşi şi preoţi, deoarece cresc preţurile la servicii. Biserica este unica instituţie în care populaţia mai crede şi acest mecanism de impozitare distruge credinţa”, a menţionat activistul.
Mihail Lupaşco a spus că preoţii nu se plâng în public pe aceste realităţi deoarece riscă să fie înlocuiţi. Dacă Sinodul Bisericii Ortodoxe nu va interveni cu fermitate, valorilor creştine vor fi puse în pericol.