Sindicaliștii au protestat la Parlament. Ei pretind ca salariul minim pe economie să fie de 6000 de lei, cu 500 de lei mai mult decât cuantumul aprobat de Guvern și mai cer majorarea cu 35% a valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în educație, cultură, asistență socială și securitate publică. A fost a doua manifestație a sindicaliștilor în fața Parlamentului, nemulțumiți de lipsa unui răspuns din partea autorităților, transmite IPN.
Pentru anul viitor, Guvernul a planificat cuantumul salariului mediu lunar pe economie în mărime de 16 100 de lei, în comparație cu 13 700 de lei în 2024, dar profesorii prezenți la protest susțin că această creștere este nesemnificativă.
Corespondentul IPN a discutat cu pedagogii protestatari. Serghei Bulgac din satul Salcia lucrează de 39 de ani în pedagogie, dar a fost nevoit să întrețină animale, ca să-și poată asigura familia și crește copii acasă. „Toată viața mea am fost nevoit să muncesc în afara rolului de profesor. Am ținut o gospodărie cu peste 100 de capre și oi, două vaci, patru cai și șapte porci. Vă imaginați câtă muncă trebuia să fac eu pe lângă școală, ca să pot să-mi hrănesc și educa copiii?”.
„Salariul unui profesor trebuie să fie cel puțin salariul mediu pe economie, pentru că profesorii care au salarii mai mari au și ore mai multe, și sunt expuși la ardere profesională. Profesorii muncesc mult în exces, au copii mulți în clase, mai ales în orașe. Se fac multe reforme în învățământ, dar acestea nu contribuie la creșterile salariale, iar aceasta este o urgență”, a spus pentru IPN președinta centrului sindical ramural Șoldănești, Vilena Bodiu.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentând interesele a peste 284 de mii de membri, a adresat autorităților un șir de solicitări pentru îmbunătățirea situației social-economice a salariaților din Moldova.
„Cerem stabilirea salariului minim pe economie la 6000 de lei începând cu 1 ianuarie 2025. Considerăm că această măsură este necesară pentru a reflecta adevărata valoare a muncii prestate zilnic și pentru a asigura un trai decent salariaților”, au declarat reprezentanții CNSM.
O altă solicitare vizează majorarea cu 35% a valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor. „Este esențial ca angajații din educație, cultură, asistență socială, securitate publică și alte domenii să beneficieze de salarii care să le permită acoperirea cheltuielilor de bază”, afirmă sindicaliștii.
De asemenea, CNSM solicită alocarea a 50 de milioane de lei pentru tratamente balneosanatoriale, destinate persoanelor asigurate: „Micșorarea capacității de muncă impune necesitatea unui sprijin real pentru recuperare, iar reducerea bugetului destinat acestui drept nu este acceptabilă”.
Sindicaliștii au accentuat că salariul minim actual nu acoperă nivelul minimului de existență, estimat la 5900 de lei pentru un copil și un adult: „Cei mai afectați sunt angajații cu salarii mici, care, chiar și cu compensațiile oferite, nu pot supraviețui și acoperi cheltuielile de bază ale familiei”.
CNSM a criticat și decalajul dintre salariul minim și cel mediu pe economie: „În prezent, salariul minim reprezintă doar 36,5% din salariul mediu lunar prognozat. Dacă salariul minim va fi majorat la doar 5500 de lei în 2025, raportul va scădea la 34,2%, contrar angajamentelor asumate de Republica Moldova, în raport cu standardele Uniunii Europene”.
Referindu-se la legislație, sindicaliștii au subliniat că, potrivit articolului 2 din legea salarizării, „salariul minim lunar nu poate fi mai mic decât minimul de existență calculat pentru ultima perioadă de gestiune; în acest sens, valoarea de referință pentru calcularea salariilor din sectorul bugetar ar trebui să fie cel puțin egală cu minimul de existență”, afirmă CNSM.
În ceea ce privește tratamentele balneosanatoriale, sindicaliștii au criticat intenția de reducere a alocațiilor de la 30 de milioane la 20 de milioane în 2025. „Reducerea bugetului va diminua drastic numărul de beneficiari, care oricum s-a înjumătățit în ultimii 10 ani, din cauza creșterii costului mediu al unui bilet. Este necesar ca această sumă să fie nu doar menținută, ci chiar suplimentată”, insistă CNSM.
Confederația Sindicatelor și-a reafirmat angajamentul de a continua să susțină drepturile salariaților și a cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a evita aprofundarea crizei sociale și economice.