Sic!: Ștefan cel Mare întârzie iar. Unde-s sancțiunile promise?

Dorin Chirtoacă promitea că reparația bulevardului Ștefan cel Mare va fi gata până pe 2 iulie, când e comemorat domnitorul, iar Nistor Grozavu – că va aplica sancțiuni administrative dacă lucrările nu vor fi finalizate măcar până la Ziua Independenței, pe 27 august. Autorii unui nou articol Sic! menționează că deja este luna septembrie, iar proiectul care a fost anunțat încă în 2011 așa și nu a fost dus până la capăt. Lucrările la carosabil s-au încheiat, însă „ultima sută de metri” și finisajul nu se mai termină, iar problemele cu noul asfalt deja au apărut, transmite IPN.

În articol se spune că licitația pentru selectarea antreprenorului care urma să execute lucrările a avut loc în 2014 și a stârnit din start controverse. CMC a constituit o comisie de anchetă care să verifice cum a fost selectată compania câștigătoare. Potrivit consilierului municipal Veaceslav Bulat, membru al comisiei, licitația a fost organizată cu abateri, iar antreprenorul selectat nu avea nici experiența necesară, nici nu oferise cel mai bun preț. Mai mult decât atât, era aceeași companie românească, Delta ACM 93, care repara și strada Alecu Russo. Atunci, lucrările s-au încheiat cu un an mai târziu decât fusese planificat, iar fisurile au apărut în stradă la doar un an după reparații. Despre Delta ACM 93 s-a mai scris că era o companie apropiată cercurilor lui Traian Băsescu, în timp ce Dorin Chirtoacă e nașul de botez al nepoatei fostului președinte. Un an mai târziu, Comisia Națională de Integritate a constatat că primarul a admis un conflict de interese și că a favorizat compania românească.

Potrivit autorilor, nu este foarte clar când au început lucrările. Șeful Direcției relații cu publicul de la Primăria Chișinău, Vadim Brânzaniuc, anunța în octombrie 2014 că „luna aceasta vor începe lucrările” și că vor dura maximum 20 de luni. Anunțul oficial al Primăriei vine însă abia peste un an, în 2015. O lună mai târziu, muncitorii spun că asfaltarea bulevardului va începe abia în 2016. În august, Igor Gamrețchi, pe atunci șef al Direcției transport, se vede nevoit să nege zvonurile că lucrările ar fi fost suspendate și dă asigurări că totul merge conform programului. În octombrie 2016, primarul Dorin Chirtoacă anunța o nouă întârziere – că lucrările nu vor fi gata în primăvara, ci în vara lui 2017. Totuși, edilul promitea că vor fi finalizate până pe 2 iulie, când e comemorat domnitorul Ștefan cel Mare:

În primăvara lui 2017, Primăria Chișinău este lovită de scandalul parcărilor cu plată, în cadrul căruia mai mulți funcționari sunt învinuiți sau investigați pentru acte de corupție, printre care Dorin Chirtoacă și Igor Gamrețchi. „Ambii ajung să fie suspendați din funcție. În context, șeful adjunct al Direcției transport, Oleg Caraman, anunță că „avem o problemă de finanțare, este o reținere de plată din plata BERD-ului de 500 de mii de euro. Asta se întâmplă din cauza situației din Primărie”. Dirigintele de șantier Valentin Șvaga confirmă că lucrările întârzie din cauza datoriilor autorităților municipale față de antreprenor”, se spune în articolul Sic!.

Ajuns între timp primar interimar, Nistor Grozavu se îngrijorează la început de august că lucrările nu vor fi finalizate nici măcar până la Ziua Independenței. „Este un volum imens de lucrări care trebuie făcut până în data de 25 [...] Eu sper să reușim”, afirma Oleg Poiată, șeful interimar al Direcției transport, la ședința operativă a Primăriei Chișinău din 14 august. Întrebat de jurnaliști dacă lucrările vor fi finalizate în termen, Oleg Poiată insista că „Este real s-o scoatem în capăt”, însă apoi admite că poate fi o întârziere „cu subteranele” și „cu sensul giratoriu de la Negruzzi”.

La ședința din 21 august, în locul lui Oleg Poiată la raport vine adjunctul său, Oleg Caraman. Potrivit lui, „cu părere de rău, am fost puțin condiționați de niște momente tehnice, de momente de finalizare a contribuției Primăriei”, având în vedere noi întârzieri. Răspunsul primarului interimar Nistor Grozavu este dur: „Fără amenințări și nici acum nu vreau să fac acest lucru, însă vă avertizez și pe dumneavoastră, și pe domnul Poiată, și pe antreprenor că neîndeplinirea obligațiunilor deja nu știu pentru a câta oară, de data aceasta, va trage după sine consecințe administrative. Ori ne ținem de cuvânt, ori spunem că nu avem aceste capacități. Dar dacă avem capacități, nu trebuie să facem toate lucrările pe ultima sută de metri”.

Autorii articolului menționează că astăzi, după numeroase întârzieri, lucrările par să se apropie de final. Dorin Chirtoacă așa și nu a ajuns să dea afară pe nimeni, fiind el însuși suspendat, iar măsurile administrative promise de Nistor Grozavu au rămas la nivel de declarații. Întârzierile se tot acumulează, primarii se schimbă, iar vinovatul încă nu poate fi găsit. Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, implementat cu sprijinul financiar al Black Sea Trust.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.