Sic! Marea migrație a deputaților

Acum doi ani, cetățenii Republicii Moldova și-au ales reprezentanții în Parlament. Oamenii au votat anumite partide, cu anumite platforme și promisiuni electorale, dar a urmat un proces masiv de migrație. Autorii unui nou articol de pe sic.md, care este însoțit și de un clip de animaţie, au analizat componența actuală a legislativului, care potrivit lor, nu corespunde rezultatelor alegerilor.

Partidul Comuniștilor, care a primit de la cetățeni 21 de mandate, are în fracțiune doar șapte deputați. 14 au format platforma social-democrată și sunt parte din guvernare.

Partidul Liberal-Democrat a primit de la cetățeni 23 de locuri în legislativ, dar are o fracțiune formată doar din nouă deputați. Doi au format alt partid – popular european, iar 12 sunt neafiliați, dar votează cu guvernarea.

Deputata Lidia Lupu a părăsit fracțiunea Partidului Socialiștilor și a aderat la fracțiunea condusă de Marian Lupu. În total, actuala guvernare a beneficiat de migrația a 25 de deputați – o pătrime din parlament.

„Din ce în ce mai mulți experți spun că tendința doar se va accentua în această primăvară. De la alegeri încoace, încrederea cetățenilor în Parlament scade vertiginos (noiembrie 2014 – 24%, martie 2015 – 11%, noiembrie 2015 – 6%, aprilie 2016 – 7%, noiembrie 2016 – 6%)”, notează autorii articolului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.