Judecând după stilului său direct, pe şleau, de comunicare, precum şi după popularitatea apărută „peste noapte”, Renato Usatîi, preşedintele Partidului politic „Partidul Nostru”, ar putea fi descris ca un fel de Donald Trump (candidat la prezidenţialele din SUA) al politicii moldoveneşti. De această părere sunt autorii unui nou material publicat pe sic.md, în care subliniază că Renato Usatîi nu uită niciodată să facă periodic câte o declaraţie controversată, care să stârnească măcar un pic de vâlvă în presă şi să-i asigure o acoperire largă în presa locală, chiar dacă e adesea negativă, transmite IPN.
Autorii materialului menţionează că nu ar trebui să fim surprinşi de faptul că primarul de Bălţi a decis să-şi anunţe sprijinul pentru Donald Trump în cadrul alegerilor prezidenţiale din SUA. Mai exact, Usatîi îi încurajează „pe toţi oamenii care îl sprijină din SUA” să-l voteze pe Trump. „Cine sunt aceşti susţinători şi câţi sunt ei, de merită o adresare publică, ştie numai Usatîi”, se spune în materialul de pe sic.md.
Dincolo de similitudinile dintre cei doi ca personaje politice, Renato Usatîi are cel puţin două argumente în favoarea lui Trump. Primul e că cei doi politicieni vor salva Moldova de oligarhi. Primarul de Bălţi promite că împreună cu Trump va rezolva multe probleme „nu doar în SUA, ci şi în Moldova” şi explică apoi că se referă la statul capturat de un „criminal puternic” şi alţii mai mici. „Este destul de ironic că Usatîi l-a ales anume pe Donald Trump drept partener în lupta împotriva corupţiei şi a oligarhilor. Candidatul republican a fost implicat în diferite scandaluri încă din anii 1980 şi până azi, precum legături cu mafia italiană, violarea legilor antitrust în achiziţia unor cazinouri, folosirea migranţilor ilegali în construcţii, hărţuire sexuală, etc”, se spune în material.
Al doilea argument este că Trump va îmbunătăţi relaţiile SUA cu Moldova şi restul ţărilor. Deşi Usatîi e sigur că Trump ca preşedinte va îmbunătăţi relaţiile SUA cu restul ţărilor, inclusiv Moldova, în declaraţiile sale candidatul republican pare a fi interesat să îmbunătăţească relaţiile doar cu Rusia. În ce priveşte celelalte ţări, Trump consideră China inamicul principal al SUA. De asemene, vrea să construiască un zid la graniţa cu Mexic chiar din banii mexicanilor şi crede că statele membre NATO ar trebui să plătească pentru protecţia militară din partea SUA. Mai concret despre colţişorul nostru de lume, Europa de Est, unde state precum Moldova sau ţările baltice mizează pe sprijinul vestic ca o contragreutate influenţei ruseşti, Trump a declarat că americanii ar trebui să se retragă din Ucraina şi să lase Germania să apere Kievul.
Autorii de pe sic.md spun că, judecând după declaraţiile şi cariera de până acum a lui Donald Trump, avem toate motivele să ne îndoim că Moldova va avea ceva de câştigat dacă acesta devine următorul preşedinte al SUA. Cel puţin din punct de vedere al luptei cu corupţia şi al securităţii regionale, şansele sunt mai degrabă că lucrurile se vor înrăutăţi. Iar la întrebarea de ce îl susţine Usatîi, autorii materialului constată că ambii politicieni au poziţii ideologice relativ pro-ruse şi salută intervenţia Rusiei în afacerile interne ale propriilor ţări. Omagiul adus lui Trump de către Usatîi e de fapt o ocazie pentru primarul de Bălţi de a-şi reconfirma poziţiile pro-ruse în ochii electoratului, dar şi a susţinătorilor din afară.
sic! este un proiect al Agenţiei IPN, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros.