Sic: Ce-i aia gerrymandering?

Proiectul sic! a lansat un nou articol, însoțit de un clip de animație, care explică fenomenul „gerrymandering”, făcut posibil și în Republica Moldova odată cu modificarea sistemului electoral, transmite IPN.



Text narator:

Ce-i aia gerrymandering? Denumirea provine de la un oarecare Gerry și o salamandră (vezi în articol), dar asta contează mai puțin. Pe scurt, gerrymandering e tactica de a trișa la alegeri prin trasarea granițelor circumscripțiilor în favoarea sau defavoarea unui partid ori grup demografic.

Odată cu adoptarea sistemului mixt, această practică devine posibilă și în Moldova. În principiu, Sunt două metode principale de a face gerrymandering: diluarea sau concentrarea alegătorilor.

În primul caz, un anumit grup de alegători poate fi separat și distribuit în cîteva circumscripții pentru a nu-și putea alege propriul candidat. Astfel, grupul este „diluat”.

În cel de-al doilea caz, un anumit grup poate fi concentrat într-o singură circumscripție pentru a nu-i permite să încline balanța în cele vecine.


 

Spre exemplu, deși în acest caz ipotetic verzii sunt majoritari per total, ei sunt concentrați în 2 circumscripții. Astfel, influența lor în celelalte 3 e redusă. Și galbenii, o minoritate, cîștigă. În acest parlament ipotetic, 40 la sută din populație va avea 3 reprezentanți, iar 60 la sută va avea doar 2.

Gerrymanderingul se bazează pe irosirea voturilor: dacă votezi verzii, dar cîștigă galbenii, votul tău e irosit. Atunci cînd candidatul e ales dintr-un singur tur, trucul e și mai eficient întrucît nu-ți poți redistribui votul în turul doi.

De obicei, acest instrument e folosit de partidele care controlează procesul de desenare a hărții electorale pentru a-și avantaja proprii candidați.

Pentru a evita gerrymanderingul, sunt necesare reguli obiective și un proces transparent de trasare a hotarelor circumscripțiilor. Dar și o autoritate electorală imparțială. Mai multe, pe sic.md


Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.