Sic! Ce-a zis Mihai Ghimpu despre cetățenia moldovenească a lui Traian Băsescu

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a făcut mai multe afirmații în stilul lui caracteristic, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, despre Unire și lupta sa pentru cauza românească, despre retragerea cetățeniei Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu, și despre altele. Autorii unui nou articol realizat în cadrul proiectului Sic! au ales să analizeze câteva din comentariile „incendiare” ale președintelui PL.

Mihai Ghimpu a declarat în cadrul emisiunii de la TVR Moldova că fostul președinte român, Traian Băsescu, nu are nevoie de cetățenia Republicii Moldova și că ar face bine să se ocupe de problemele din România. De asemenea, potrivit lui Ghimpu, în perioada în care a fost președinte interimar, i-ar fi spus lui Traian Băsescu că nu este de acord cu ideea cetățeniei.

Autorii articolului Sic! menționează că, din câte se știe cu exactitate, Mihai Ghimpu a asigurat interimatul funcției de președinte timp de un an și trei luni, din septembrie 2009 până în decembrie 2010. Însă, Traian Băsescu și-a exprimat dorința de a solicita, eventual, cetățenia Republicii Moldova în 2013, după o vizită la Chișinău.

În data de 9 iunie 2016, când Nicolae Timofti a semnat decretul prin care a acordat cetățenia Republicii Moldova fostului președinte român și soției sale, Mihai Ghimpu a avut însă o reacție oarecum rezervată, dar nicidecum dezaprobatoare: „Eu merg pe calea că toți trebuie să avem cetățenia română, dar fiecare cu dorința lui”, spunea atunci liderul PL. Mai mult, potrivit autorilor articolului Sic! în timpul recentei campanii pentru alegerile prezidențiale, pe site-ul PL, în data de 22 octombrie 2016, apare un articol semnat de Mihai Ghimpu cu titlul: „Vreau dreptate pentru Băsescu şi onoare pentru basarabeni”, în care liderul liberalilor se declară susținător al cetățeniei pentru Traian Băsescu.

„Așadar, când a fost sincer Mihai Ghimpu? În octombrie 2016, când spunea că Băsescu are dreptul să primească un pașaport al Republicii Moldova, sau în ianuarie 2017, când afirmă deja că acesta nu are nevoie de cetățenia Republicii Moldova?” se întreabă autorii articolului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.