Deputații s-au convocat vineri în ultima ședință plenară a sesiunii de toamnă. La finalul acesteia, liderii fracțiunilor parlamentare au susținut alocațiuni, trecând în revistă ce s-a făcut și ce nu s-a reușit în cea de-a doua sesiune parlamentară a acestui an, transmite IPN.
Președintele fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate, Mihail Popșoi, le-a mulțumit colegilor, mai ales pentru munca în fracțiune. „Doar în discuții ajungem la compromisuri necesare și avem certitudinea că ne mișcăm în direcția corectă. Atât timp cât avem certitudinea că suntem fiecare de bună credință, vom reuși să facem lucruri frumoase, care să dăinuie în timp, pentru care ne-au ales cetățenii”, a declarat Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului.
Potrivit lui, și în acest timp complicat, s-au reușit multe lucruri bune. „Am majorat pensiile semnificativ și indemnizațiile sociale, în multe cazuri cu 60%. Am crescut subvențiile în agricultură cu 50%. Am bugetat sume record pentru infrastructură, drumuri, canalizare, iluminat stradal – ceea ce îi lipsește atât de mult țării noastre. Am scos țara din bezna izolării internaționale, unde țara noastră s-a aflat prea mult timp. Și toate aceste lucruri le-am reușit în pofida unui an al crizei pandemice, economice și a gazelor. Și dacă anul acesta a fost un an al crizelor, anul care vine va fi un an al reformelor și în acest an va trebui să muncim înzecit de mult”, a menționat Mihail Popșoi.
Vicepreședintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Corneliu Furculiță, a menționat că, „dacă ar exista un premiu special pentru cel mai „anti-social” Parlament, atunci actuala majoritate ar fi urcat pe piedestal, ocupând primul loc”. „În doar câteva luni, majoritatea PAS din legislativ a majorat vârsta de pensionare pentru femei și bărbați până la 63 de ani. Peste doar câteva zile, mulți moldoveni ar fi ieșit deja la pensie și ar fi beneficiat de această plată socială pe care au meritat-o muncind zeci de ani și plătind în fondul social”, a remarcat parlamentarul.
BCS acuză majoritatea parlamentară că a refuzat numeroase inițiative bune pe care le-a propus opoziția, invocând că nu sunt bani în buget. Aceasta, în timp ce guvernarea a găsit bani să majoreze salariile deputaților, miniștrilor și președintelui. „Stimați deputați din PAS, anul trecut voi ați vorbit că bugetele au fost aprobate, noaptea, ca hoții, împărțindu-se banul public. Și în acest an ați adoptat bugetele la miezul nopții. Doar că este o mare diferență între modul în care am făcut noi și cum ați făcut-o voi. Când am fost noi la guvernare, am acceptat majoritatea propunerilor la bugetul de stat venite de la deputații din opoziție. Voi acum nu ați acceptat nicio propunere de la opoziție, deși noi am solicitat bani pentru reparația școlilor, grădinițelor, spitalelor, bani pentru reparația drumurilor, iluminat stradal și alte proiecte așteptate de cetățenii acestei țări”, a mai spus Corneliu Furculiță.
Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.