Serviciile de intervenție timpurie se extind la nivel național

Fiecare familie este în așteptarea unui copil sănătos, atunci însă când vine pe lume un copil cu probleme de dezvoltare, fără susținerea profesioniștilor, părinții sunt descurajați și nu reușesc să facă față greutăților și să acționeze astfel încât să asigure copilului o dezvoltare armonioasă. Dacă în capitală familiile sunt, mai mult sau mai puțin, asistate de specialiști, în raioane, în sate, aceste servicii practic lipsesc. Despre inițiativa de extindere a serviciilor de intervenție timpurie la nivel național reporterul Agenției de Presă IPN Elena Nistor a discutat cu directoarea executivă interimară a Centrului „Voinicel” din Chișinău, Ala Cojocaru, organizație care deja de 15 ani acordă gratuit servicii de intervenție timpurie: servicii interdisciplinare, de diagnosticare, evaluare a dezvoltării și abilitare a copilului, dar și consiliere, suport pentru familiile care cresc copii cu cerințe educaționale speciale.
---

Centrul „Voinicel” este primul care a instituit în țară servicii de intervenție timpurie, iar de la câțiva beneficiari în anul 2003, când a fost deschis, a ajuns astăzi să ofere susținere pentru 200 de familii din Chișinău. Sunt familii cu copii cu vârsta de 0-3 ani, care prezintă paralizie cerebrală, autism, tulburări de comunicare, sindromul Down și alte probleme de dezvoltare. Specialiștii Centrului evaluează dezvoltarea intelectuală, socio-emoțională și motorie, abilitățile de adaptare și de comunicare ale copilului și dezvoltă pentru aceștia programe individuale, care implică ședințe kinetoterapeutice, logopedice, psiho-pedagogice, educative etc. Părinții sunt ajutați să interacționeze mai bine cu copiii, să le înțeleagă necesitățile.

„Noi le cultivăm acestor părinți abilități parentale, îi învățăm cum să-l ajute pe copil”, a menționat Ala Cojocaru, care spune că, atunci când se depistează că un copil prezintă probleme de dezvoltare, contează foarte mult abordarea specialiștilor care le aduc vestea părinților. Deseori aceasta este incorectă și atunci părinții se prăbușesc într-o stare adâncă de depresie. Unii o depășesc într-o perioadă mai puțin îndelungată. Însă aceste stări se pot prelungi ani buni. La „Voinicel” părinții sunt asistați de psihologi. Specialiștii examinează relația părinte-copil și, ca urmare, stabilesc acțiuni și activități. Părinții sunt instruiți în funcție de specificul problemelor de dezvoltare pe care le prezintă copilul, pentru a asigura în mediul casnic o continuitate a activităților de abilitare.  După vârsta de trei ani, când copiii nu mai sunt eligibili pentru serviciile Centrului, familiile sunt referite pentru a continua abilitarea în instituții prestatoare de servicii copiilor preșcolari. Totodată și părinții pot continua să aplice abilitățile deprinse în cadrul programelor de intervenție timpurie.

La „Voinicel” vin și sute de familii din afara municipiului, deoarece nu au parte de astfel de servicii la ei în localități.

Din capitală, în toată țara

În contextul inițiativei de extindere a serviciilor de intervenție timpurie la nivel național, specialiștii Centrului „Voinicel” au desfășurat pe parcursul anului trecut cursuri de inițiere și instruiri pentru zeci de pediatri, neuropediatri, kinetoterapeuți, reabilitologi, dar și specialiști din asistența medicală primară, din diferite raioane ale țării. Instruirile vor continua, Centrul „Voinicel” având semnat în acest sens un memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care este în vigoare până în anul 2022. Centrul va oferi suport metodologic, informațional și didactic în dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie la nivel național, dar și va oferi suport consultativ-metodic specialiștilor care vor iniția acest tip de servicii în teritoriu. De asemenea, specialiștii Centrului vor acorda suport consultativ și de evaluare a dezvoltării copiilor de 0-3 ani, cu îndreptare de la instituțiile medico-sanitare publice din țară.

Ala Cojocaru spune că este foarte important ca medicii care frecventează aceste instruiri să poată dezvolta servicii de intervenție timpurie la locul lor de muncă, în raioanele de unde vin. Este foarte important ca aceste servicii să fie accesibile în teritoriu. Astăzi familiile nu beneficiază pretutindeni de servicii de intervenție timpurie, chiar și în cazul copiilor cu dizabilitate stabilită, nemaivorbind despre situațiile în care doar este suspectată o problemă de dezvoltare. În localități, preponderent se recurge la tratament medicamentos, în defavoarea terapiilor ocupaționale. În aceste condiții este extrem de complicat să-i dezvolți copilului abilitățile senzoriale, abilitățile motorii, de comunicare etc. Extinderea serviciilor de intervenție timpurie la nivel național ar veni ca un sprijin pentru părinți, dar și ar contribui la schimbarea percepției în societate față de copiii cu cerințe speciale și familiile lor.

Există cadru legislativ favorabil

În 2010, în premieră în Republica Moldova, a fost aprobată o strategie de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități (pentru anii 2010-2013), care stipulează obiectivul de „instituire a serviciilor de intervenție timpurie”. În 2012 a fost aprobată Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, care stipulează modalitatea de creare și de finanțare a intervenției timpurii. În 2016 a fost aprobată o hotărâre de Guvern cu privire la Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie și Standardele de Calitate.

Odată cu operarea acestor ajustări în legislație, statul poate contracta servicii de intervenție timpurie, acoperind o parte din cheltuielile prestatorilor. În cazul Centrului „Voinicel”, până nu demult, toate cheltuielile erau acoperite cu sprijinul partenerilor străini. Începând cu anul 2017, statul contractează aceste servicii, acoperind o parte din cheltuieli prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Ala Cojocaru menționează că, deși este vorba despre un buget modest, care nu acoperă nici pe departe cheltuielile Centrului, este totuși un prim pas important. Administrația Centrului speră că anul acesta alocațiile de la CNAM vor fi mai mari.

Potrivit Alei Cojocaru, proiectul de extindere a serviciilor de intervenție timpurie la nivel național se bucură de „suportul generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID)”.

Centrul de intervenție precoce „Voinicel” este amplasat în capitală pe strada Drumul Taberei, 2/A. Adresa electronică a centrului este: voinicel@usmf.md, iar numerele de contact: (373 22) 22-49-36 (373 22) 20-03-28 (373 22) 20-03-27.

Elena Nistor, IPN

  • ala cojocaru despre serviciile de interventie timpurie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.