Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană

Dacă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin ar decide într-o zi să stopeze livrarea gazului rusesc către regiunea transnistreană, asta ar putea crea o criză umanitară în stânga Nistrului, dar ar deschide și perspectiva de reintegrare. De această părere este vicepreședintele Partidului Schimbării, expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Un risc care încă mai persistă este faptul că gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană, poate fi deconectat. Noi deja tradițional ne trezim că pe 1 octombrie Gazprom vine cu surprize pentru Republica Moldova. Ba majorări de preț, ba reducere de volume. Pe de o parte, noi am văzut că vară trecută Gazprom a stopat livrarea de gaze către consumatorii din UE, în afară de prietenii lui Putin - Serbia și Ungaria, restul, toți ceilalți au rămas fără gaz. Noi avem contractul cu Gazprom în care sunt patru puncte, patru condiții care permit Gazpromului să rezilieze acest contract. Noi pe toate patru le-am încălcat, dar în continuare ei nu reziliază contractul”, spune Sergiu Tofilat.

Expertul în domeniul energetic este de părere că motivul e simplu: „acest gaz rusesc care în continuare vine, pe de o parte, menține regimul neconstituțional de la Tiraspol, de altă parte, permite malului drept al Nistrului să beneficieze de energie la preț mai avantajos și să menținem stabilitatea funcționării sistemului energetic. Pentru că, dacă vă amintiți, toamna trecută când erau bombardamente în Ucraina, la noi se deconecta lumina. Asta din cauză că era insuficient gaz și centrala termoelectrică moldovenească nu putea echilibra sistemul. Astăzi deja riscul acesta este minim, dar noi trebuie să fim gata că în orice moment Putin poate lua decizia să deconecteze acest gaz. Și atunci, dacă Republica Moldova are posibilitate să cumpere și gaz, și energie electrică din alte țări, regiunea transnistreană nu poate”, adaugă Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, pe partea de energie electrică mai trebuie să se țină cont că din șapte linii care conectează Republica Moldova cu Ucraina, doar una singură nu trece prin regiunea transnistreană, iar unica linie de tensiune înaltă care conectează Moldova cu România, ea intră prin Vulcănești, trece pe la centrala termoelectrică moldovenească și apoi ajunge în Republica Moldova. „Deci, chiar și linia care ne conectează cu România, ea mai întâi trece prin stânga Nistrului. De aceea noi suntem vulnerabili. Ea poate fi deconectată, regiunea transnistreană poate consuma energia pe care noi o cumpărăm din România, pentru că ea mai întâi trece pe la dânșii. Deci, riscul acesta persistă”, punctează expertul.

Sergiu Tofilat menționează că în cazul în cazul în care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin i-a decizia să deconecteze gazul pentru Republica Moldova, adică în mod special stânga Nistrului, „în Transnistria ne vom confrunta cu o criză umanitară, dar totodată aceasta deschide perspectiva reintegrării țării. Pentru că așa-numita lor independență o să fie deconectată pentru neachitare. Ei există doar datorită gazului care vine de facto gratuit din Rusia. Asta deschide pentru noi perspectiva de reintegrare a țării pentru că ei nu vor avea altă cale decât să revină în aria constituțională a Republicii Moldova. Asta pentru noi înseamnă că va trebui să găsim suport să le oferim la oameni compensații, ei nu o să aibă din ce plăti facturile. Noi trebuie să analizăm în ce măsură întreprinderile din stânga Nistrului vor fi competitive dacă vor trebui să plătească gazul și energia electrică la preț de piață, nu la tarifele celea microscopice care sunt astăzi. Da, astăzi încă gazul vine gratuit, dar mâine poate să se termine. Și asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu”, mai spune Sergiu Tofilat.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE