Sergiu Tofilat: „Noi nu am avut nevoie de auditul asupra calculelor tarifelor la gaz”

Auditul pentru asupra calculelor noilor tarife la gazele naturale nu răspunde la întrebarea cât de justificate sunt costurile ca bază de calcul. Declaraţia a fost făcută de expertul în energetică, Sergiu Tofilat, după audierile publice ale rezultatelor auditului, transmite IPN.

„În sarcina companiei de audit s-a pus doar să verifice corectitudinea calculelor. Este important ce luăm ca bază la calcule. Aici mă refer la justificarea cheltuielilor operatorului. Totodată, auditorul nu a avut sarcina să verifice justificarea cheltuielilor. Respectiv, baza de calcul nu este corectă şi rezultatul final – tariful propus – la fel nu este corect”, este de părere expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, în raportul de audit, nu este indicat cine sunt autorii, ce experienţă au şi care sunt certificatele care denotă calificarea acestora. Auditul a luat cheltuielile de la operator şi doar a pus în formule de calcul aceste cheltuieli şi nu le-a verificat. „Practic, raportul de audit are rezultatul final ca şi cererea operatorului din luna martie. Operatorul poate cere ce doreşte, creşterea tarifului de 50 de mii de ori, important este ce decide ANRE şi care sunt cheltuielile pe care le include în tarif şi care sunt nejustificate şi le exclude”, a continuat Tofilat.

În acest context, expertul a afirmat că ANRE aprobă bugetul anual de cheltuieli, dar în acelaşi timp, trebuie să controleze cât de eficient operatorul foloseşte banii şi dacă sunt cheltuieli nejustificate, să fie excluse din tarif.

„Nouă ne este greu să confirmăm sau să infirmăm cifrele din audit din moment ce noi nu avem acces la documentele primare care stau la baza determinării cheltuielilor. Pentru aceasta, trebuie să avem acces la documentele contabile, la devizele de cheltuieli ca să ne expunem opinia dacă acele cheltuieli şi investiţii corespund cu preţurile de piaţă sau sunt mai mari sau mai mici. Până nu vom avea răspunsul la aceste întrebări, tariful nu va fi unul corect. Pentru ca să avem un tarif corect, trebuie să analizăm fiecare componentă a acestuia ”, s-a expus Sergiu Tofilat.

Cheltuielile pentru audit au fost achitate din contul operatorului.

„Moldovagaz” a solicitat majorarea tarifului la gaz de la cu 48%, iar ANRE a aprobat, în luna iulie, majorarea cu 15,4 la sută. Adică, de la 5 666 lei la 6 538 lei pentru o mie de metri cubi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.