Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ar trebui să-și suspende calitatea oficială până când Procuratura va confirma sau infirma autenticitatea discuțiilor apărute în spațiul public. Este opinia președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, potrivit căruia scandalul scurgerilor de informații lovește dur în imaginea guvernării. În același context, opoziția parlamentară spune că-și dorește demiterea ministrului prin intermediul moțiunii simple depuse în Parlament, iar colegii de partid îi iau apărarea ministrului Litvinenco și califică discuțiile drept o invenție, notează IPN.
Opoziția parlamentară spune că informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora ministrul Justiției ar fi aranjat concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, demonstrează că reforma justiției, promisă de PAS, este doar un slogan electoral. Pentru a încerca demiterea ministrului Justiției, opoziția parlamentară a depus o moțiune simplă.
„Această moțiune nu era să fie dacă asistam la o demisie de onoare, dacă mai există onoare... Dar din ceea ce se discută de mult timp în societate și în cercurile celor care fac justiția în Republica Moldova, e clar că reforma justiției se mimează. Ați văzut cum poate fi simulat un concurs, astfel încât să câștige candidatul pe care și-l dorește guvernarea. Se știa cine va fi procuror anticorupție, iar scurgerile de informații doar au confirmat faptul că procesul a fost viciat”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
De cealaltă parte, deputații PAS spun că ministrul ar fi victima clanurilor mafiote și serviciilor secrete străine, care-și doresc compromiterea reformei justiției demarate de PAS.
„Unele discuții care au apărut în presă sunt total inventate, alte informații au fost trunchiate. Contextul în care a fost obținută informația și modul în care ea a fost prezentată publicului arată foarte clar că cineva a prezentat lucrurile distorsionat, astfel încât să-l denigreze pe Sergiu Litivnenco. Dosarele pe numele lui Dodon și PSRM avansează și asta doare. Ca să se acopere aceste dosare, se vine în spațiul public cu invenții și chestiuni nefondate. Noi în continuare ne vom concentra pe reforma justiției”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
În același context, opoziția extraparlamentară și comentatorii politici spun că scandalul conversațiilor de pe Telegram lovește în imaginea PAS, iar până când Procuratura va face lumină în acest caz, Sergiu Litvinenco ar trebui să renunțe la funcția de ministru.
„Această spargere de conturi este o infracțiune foarte gravă. Este o crimă contra persoanelor vizate, o infracțiune contra unor oficiali de stat și arată vulnerabilitățile modului de protecție a instituțiilor statului. Procuratura imediat trebuia să verifice autenticitatea acestor discuții. Asta nu-i treaba comisiei parlamentare de anchetă. Procuratura în cooperare cu SIS trebuia deja să probeze sau să infirme autenticitatea acestor fapte. Litvinenco trebuia să-și suspende calitatea oficială, până la momentul clarificării situației”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu.
„Sergiu Litvinenco deloc n-a fost coerent în declarațiile sale. Inițial a spus că e fals, apoi parțial adevărat. Dar aceste scurgeri nu servesc bine partidului de guvernare și ministrului Litvinenco. Ele confirmă faptul că în promovarea reformei justiției nu există o viziune. Dacă se adeveresc lucrurile, procedura de reformare a justiției nu e cea mai elegantă”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbîrță.
Potrivit legii, moțiunea simplă poate trece testul Parlamentului dacă este susținută de cel puțin 51 de deputați. Fracțiunea partidului de guvernare are 63 de deputați în Parlament, din totalul de 101 de voturi.