„Ne-am setat patru ani pentru reformarea justiției și în 4 patru ani vom reuși”. Asigurările sunt date de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia etapa de pre-vetting va fi finalizată până la sfârșitul anului, la începutul anului 2023 începe reforma Curții Supreme de Justiție, iar din vara anului 2023 va începe procedura de vetting, adică cea a curățării sistemului de judecători și procurori corupți. Ministrul spune că nu există premise ca după evaluarea profesionalismului și integrității, sistemul justiției să se confrunte cu o lipsă de judecători și procurori, întrucât la Institutul Național al Justiției deja sunt pregătiți noii specialiști, notează IPN.
Ministrul Justiției spune că și autoritățile Republicii Moldova își doresc finalitate pe cazurile de rezonanță și o reformare cât mai grabnică a justiției. Totuși, potrivit oficialului, membrii comisiei de pre-vetting au independență totală și nu pot fi forțați să ia decizii mai rapide.
„Nu poți să apeși butonul și să apară justiția corectă. Noi am început de la curățarea organelor de autoadministrare (CSM și CSP). Pre-vetting-ul este în proces de finalizare pentru că la finele lunii septembrie urmează a fi făcute primele audieri, asta înseamnă că în scurt timp vor veni primele decizii cu privire la eșuarea sau promovarea evaluării. Respectiv, până la sfârșitul anului vom avea organele de autoadministrare. Asta va fi prima etapă de curățare a sistemului, următoarea etapă va fi reforma Curții Supreme de Justiție care va începe în luna februarie și planificăm s-o finalizăm în vară. După reforma CSJ va începe vetting-ul care va dura 2 ani”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Ministrul Justiției recunoaște că după evaluarea eticii profesionale și a integrității, mulți procurori și judecători ar putea să nu se mai regăsească în sistem. Pentru a evita un vid de forță de muncă în instanțele de judecată și organele procuraturii, a fost majorat numărul celor admiși la Institutul Național al Justiției.
„Dacă pleacă mulți, trebuie să aduci judecători în sistem. Avem 100 de persoane care au trecut Institutul Național al Justiției și sunt în lista de așteptare atât la judecători, cât și la procurori. Am majorat semnificativ numărul celor care urmează să fie încadrați la Institutul Național al Justiției. Prin aceste două modalități cred că vom reuși să nu avem un blocaj în sistem, așa cum s-a întâmplat în Albania. Noi reforma am setat-o pentru patru ani și în patru ani vom reuși”, a mai spus Sergiu Litvinenco.