Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene

Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene. Este opinia lui Sergiu Iurcu, șef al departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, organizată de IPN.

Referindu-se la Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova la începutul lunii iunie, Sergiu Iurcu a menționat că societatea civilă va putea să susțină dezideratul autorităților în vederea aderării la UE, astfel încât liderii europeni să nu mai aibă îndoială în intenția și efortul depus de Moldova în acest sens.

„Un element important este atitudinea și opinia pe care și-o vor forma liderii UE despre Republica Moldova. O voce impunătoare o va avea și societatea civilă. Cred că impact imediat în urma acestui summit nu va fi, dar societatea civilă trebuie să explice mai pe înțeles care vor fi avantajele summit-ului, dar și a parcursului european spre care tinde Republica Moldova”, a declarat Sergiu Iurcu.

Referindu-se la relația și colaborarea dintre autorități și societatea civilă în perioada premergătoare summitului, Sergiu Iurcu a menționat că Guvernul trebuie să susțină societatea civilă. „Depinde de reacția pe care o au autoritățile la ceea ce propune societatea civilă. Există platforme de interacțiune dintre Guvern, Parlament și societatea civilă. Sunt cazuri frecvente când autoritățile au o atitudine neglijentă față de societatea civilă. În timp însă, problemele abordate mai mulți ani își găsesc rezolvarea. Mecanisme sunt, iar noi, ca societate civilă, trebuie fim activi, să preîntâmpinăm anumite evenimente”, a spus el.

Cât privește așteptările cetățenilor simpli în vederea organizării Summitului Comunității Politice Europene, Sergiu Iurcu a menționat că oamenii vor să aibă anumite avantaje atât imediate, cât și pe termen lung. „Sunt posibile și unele măsuri economice, să sporească interesul investitorilor față de Republica Moldova, să dezvoltăm economia țării. Interesul cetățenilor este să trăiască mai bine, să aibă acces la mărfuri de calitate, crearea locurilor de muncă, creșterea veniturilor”, a menționat Sergiu Iurcu.  

Șeful Departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a mai spus că valorile și nivelul de viață existent în UE ar trebui să fie transpuse și în Republica Moldova, stat care se dorește a fi parte a familiei europene. „Noi trebuie să ținem cont de ceea ce se promovează în UE, de calitatea vieții, nivelul de salarizare, de valorile existente, care trebuie să se realizeze în practică și aici, în Republica Moldova. În mod practic, nu doar în declarații”, a mai spus Sergiu Iurcu.   

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, ediția a 2-a, a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE