Serghei Toma cere anularea deciziilor de înregistrare a mai multor grupuri de inițiativă

Preşedintele Partidului Oamenilor Muncii, Serghei Toma, care își propune să candideze la prezidențialele din 1 noiembrie, cere Comisiei Electorale Centrale anularea deciziilor de înregistrare a grupurilor de inițiativă cu încălcarea perioadei prevăzute de Regulamentul privind particularităţile de desemnare şi înregistrare a candidaţilor la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Serghei Toma a menţionat că, în urma examinării mai multor documente, a constatat că şedinţele adunării de constituire a opt grupuri de iniţiativă au avut loc la data de 1 septembrie curent, încălcându-se termenele creării grupurilor de iniţiativă prevăzute de regulament.

„În conformitate cu prevederile Regulamentului privind particularităţile de desemnare şi înregistrare a candidaţilor la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea CEC, solicit anularea Hotărârilor CEC sus menţionate”, a spus Serghei Toma.

,,Este legea care spune: 60 de zile de la începerea alegerilor. Dacă privim în calendar, vedem că pe 1 noiembrie sunt alegerile, luna octombrie are 31 de zile, septembrie – 30 de zile. Dacă de la 1 septembrie se înregistrează grupurile de iniţiativă, este o încălcare a legii”, a explicat Serghei Toma.

Regulamentului privind particularităţile de desemnare şi înregistrare a candidaţilor la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova prevede că „desemnarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova se face începând cu 60 de zile înainte de data alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Atât solicitanţii individuali, cât şi cei colectivi nu pot adopta decizii privind demararea procesului de înaintare a candidaților la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova înainte de începerea perioadei de desemnare prevăzută la punctul patru din prezentul regulament, iar actele în acest sens nu se întocmesc mai devreme de începerea acestei perioade”.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.