„Toate partidele din Moldova consideră integrarea europeană una din principalele direcții de activitate politică, pe care le indică în programele lor, dar conectează acest proces la schimbările geopolitice. Chiar și unirea cu România este interpretată ca integrare europeană”. Declarația a fost făcută de către directorul Centrului de Analiză, Cercetări și Prognozare “Balkan Centre” Serghei Manastîrlî în cadrul dezbaterilor publice : „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?” la Agenția IPN.
„Politicienii dau preferință doar vorbelor despre integrare europeană, pentru așa e mai ușor să-i păcălești pe alegători în alegeri. E mult mai complicat să promovezi schimbarea așa cum cere însăși integrarea europeană și „Parteneriatul Estic”, deoarece adesea se impun decizii nepopulare. Pe când în țara noastră politicienii trăiesc din alegeri în alegeri, care au loc destul de des. Uneori se mai alternează cu alegeri anticipate. Astfel iese că politicienii sunt siliți să cânte acea muzică, să spună aceea ce vor să audă alegătorii, dar nu aceea ce trebuie de făcut pentru a îmbunătăți cu-adevărat situația”, afirmă expertul.
Conform lui, „UE înțelege procesele care se produc în politicul moldovenesc și pe acest teren apar chiar disensiuni între partenerii externi ai Republicii Moldova. În prezent, bunăoară, între Bruxelles și Washington se produce o confruntare în anumite sfere de interese, la fel cum în culuare se iscă polemici privitor la aceea cum să acționeze unele partide politice în cadrul alegerilor prezidențiale de la sfârșit de an”, aspus Serghei Manastîrlî.
Dezbaterile publice „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?” au fost organizate în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, pe care IPN le desfășoară cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.