La alegerile prezidențiale, candidații de dreapta au o resursă puternică de mobilizare și protest. "În țară se află un număr foarte mare de oameni cu drept de vot, care au rămas fără un loc de muncă în străinătate și fără perspective de angajare atât aici, cât și acolo", - astfel a calificat această resursă directorul Centrului de cercetări, analize și prognoze Balkan Center Serghei Manastîrlî.
"Acești oameni nu mai au bani și simt, că, datorită ineficienței actualei guvernări, perspectiva lor de angajare în câmpul muncii, cel puțin nu crește", a menționat expertul în cadrul dezbaterilor publice de la IPN "Toamna alegerilor: așteptări și provocări în contextul dezvoltării europene".
Potrivit lui Serghei Manastîrlî, este vorba despre o categorie de alegători care nu fac parte din persoanele indecise. "Ei înțeleg foarte bine cu cine este mai promițător de a-și identifica dificultățile financiare. În plus, muncitorii migranți din Occident oscilează spre politicienii pro-europeni. Deși la locul de muncă nu au avut posibilitatea să voteze, ei sunt mult mai activi decât omologii lor din est", a subliniat expertul.
El este convins, că migranții care s-au întors din vest pot deveni o resursă puternică de mobilizare și protest pentru Maia Sandu. Inclusiv pentru a contesta, de exemplu, rezultatele primului tur și victoria lui Igor Dodon. "Cu atât mai mult, cu cât se formează toate temeiurile legale pentru proteste, ținând cont de calitatea reformării legislației electorale. Și nu mai contează după ce scenariu vor protesta. Este important, dacă Occidentul îi va susține și dacă cei de dreapta vor reuși să se organizeze într-un singur centru și să înainteze zilnic și pe etape aceleași revendicări ", consideră Serghei Manastîrlî.
Dezbaterile publice "Toamna alegerilor: așteptările și provocările în contextul dezvoltării europene" fac parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.