Senator american îndeamnă Meta și Alphabet să combată dezinformarea rusă în Moldova

Senatorul Ben Cardin a îndemnat companiile tehnologice Meta și Alphabet să combată dezinformarea rusă înainte de referendumul din Republica Moldova privind aderarea la UE. El a subliniat necesitatea protejării integrității electorale, invocând încercările actorilor ruși de a răspândi dezinformare, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Comisiei Senatului SUA pentru Afaceri Externe, senatorul Ben Cardin a încurajat cele două companii să aloce mai multe resurse pentru monitorizarea și prevenirea răspândirii informațiilor false pe platformele lor din Moldova, menționând că societatea civilă locală consideră dezinformarea o amenințare majoră la adresa proceselor democratice.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni, iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor”, a scris Ben Cardin. Senatorul și-a exprimat încrederea că Meta va acționa fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare în vederea susținerii unui mediu electoral corect în perioada premergătoare datei de 20 octombrie.

Ben Cardin citează WatchDog.MD, o organizație civilă locală locală care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele social media și care a constatat recent că oligarhul moldovean Ilan Shor, vizat de sancțiunile SUA, UE, Marea Britanie și Canada, a plătit pentru anunțuri sponsorizate pe platformele Meta peste 33 de mii de dolari pe reclame pe Facebook, doar în luna iunie, și mai mult de 400 de mii de dolari de când a fost sancționat, în octombrie 2022.

În scrisoarea către Alphabet, senatorul american menționează că WatchDog.MD a constatat că publicitatea sponsorizată pe Google „este unul dintre principalele instrumente de dezinformare” în Moldova. WatchDog.MD notează că guvernul moldovean este neputincios să oprească această campanie de dezinformare fără sprijinul Alphabet.

„Alphabet are o șansă importantă în această lună de a se asigura că poporul moldovean își poate decide propriul viitor. Sper că Alphabet va profita de această oportunitate pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru bine”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Senatului SUA pentru Afaceri Externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.